A Komáromi járásban számos helyen megemlékeztek államalapító Szent István királyunkról. Az alábbiakban a komáromi, naszvadi, ógyallai, dunaradványi, búcsi és perbetei ünnepségekről olvashatnak képes beszámolót.

Szent István király ünnepe Komáromban

Szent István király ünnepét augusztus 20-án Komáromban a Szent István-lovasszobránál tartották. Az ünnepségen a résztvevőket Keszegh Margit, a Jókai Közművelődési és Múzeum Egyesület elnöke köszöntötte. Ünnepi beszédet Szili Katalin, a Magyarországi Országgyűlés korábbi elnöke, miniszterelnöki megbízott mondott. A Szolnokon sütött magyarok kenyerét megáldotta Simek Sándor katolikus plébános és Nagy Zsolt lelkész. Az ünnepség koszorúzással ért véget, ahol Komárom város részéről Stubendek László polgármester és Knirs Imre alpolgármester is elhelyezte a megemlékezés virágait. A Magyar Közösség Pártja részéről Becse Norbert járási elnök – megyei képviselő, valamint a Komáromi Helyi Szervezet több tagja és tisztségviselője Fekete Ferenc elnök – járási elnökségi tag vezetésével vett részt az ünnepségen. Az ünnepség után az ünnepi szentmisére a Szent András Római Katolikus Templomban került sor. A szervezője a Jókai Közművelődési és Múzeum Egyesület volt.

 

Szent István-napi ünnepség Naszvadon

A Szent István-napi ünnepséget augusztus 20-án Naszvadon a katolikus templomban tartották. A szentmise keretén belül került sor az új kenyér megáldásra és megszentelésére. A szentmise után a helyi művészeti alapiskola növendékei színvonalas műsorát tekinthette meg az ünneplő közösség. Az ünnepség nemzeti imánk, a himnusz eléneklésével ért véget. A Szent István napi ünnepségen jelen volt Menyhárt József, az MKP országos elnöke, valamint az MKP Naszvadi Helyi Szervezetének több tagja és tisztségviselője is Becse Norbert elnök – járási elnök, megyei képviselő vezetésével. Az ünnepség szervezője a Magyar Közösség Pártja Naszvadi Helyi Szervezete és a helyi Alapiskola volt.

Szent István-Napok Ógyallán

A Szent István-Napok augusztus 19-én Bagotán pörköltfőző versennyel kezdődtek. Délután került sor a kultúrműsorra, melynek fellépői voltak: Nosztalgia-vokál, Bellő Néptánccsoport, Kéknefelejcs Éneklőcsoport, Őszirózsa Éneklőcsoport. Este ünnepi tűztáncshow és táncház következett a Bellővel. A nap folyamán volt kirakodóvásár, valamint különféle ügyességi játékok és vetélkedők. Augusztus 20-án az ünnepi megemlékezésre a Konkoly-Thege Miklós téren került sor a kopjafánál. Ünnepi beszédet Radosicky Györgyi, a Csemadok Ógyallai Alapszervezetének elnöke tartott. A kopjafánál az ünnepség koszorúzással és a himnusz eléneklésével ért véget. Hintó gördült a megszentelésre váró kenyérrel a Csillagvizsgáló parkjába, ahol ökumenikus istentiszteletet és kenyérszentelést tartottak. Este a Felvidéki Rockszínház „Legendák nyomában” című Szent László évi ünnepi koncertjére került sor.  A Szent István-Napokon részt vett a város polgármester asszonya, Basternák Ildikó (MKP), valamint az MKP Ógyallai Helyi Szervezetének több tagja és tisztségviselője is Ondrusek Péter elnök vezetésével. Az ünnepség szervezője Ógyalla Városa és a Csemadok Ógyallai Alapszervezete volt.

 

Szent István-napi ünnepség Dunaradványon

A Szent István-napi ünnepségre Dunaradványon augusztus 19-én került sor a helyi kultúrházban, Az ünnepség a Szózat eléneklésével kezdődött, majd az ünneplő közösséget Vörös Attila, az MKP Dunaradványi Helyi Szervezetének elnöke, önkormányzati képviselő köszöntötte. Ünnepi beszédet Gyarmati Tihamér, az MKP járási elnökségi tagja, megyei képviselő mondott. Az ünnepség a kultúrműsor után nemzeti imánk, a himnusz eléneklésével zárult. A szervező a Magyar Közösség Pártja Dunaradványi Helyi Szervezete és a Csemadok Dunaradványi Alapszervezete volt.

 

Az államalapítás és az új kenyér ünnepe

Az ünnepség Búcson augusztus 18-án a katolikus templomban kezdődött a kenyérszenteléssel, majd a megemlékezés a Szent István-parkban folytatódott, ahol az ünnepi szónok Batta György író volt. Az ünnepség koszorúzással és nemzeti imánk, a himnusz eléneklésével ért véget. A rendezvényen részt vett a Magyar Közösség Pártja Búcsi Helyi Szervezete is Bajka Csaba elnök vezetésével. Augusztus 19-én délután gyermekfoglalkozások – kézműveskedés, népi játékok, íjászkodás – következtek, majd a helyi Önkéntes Tűzoltók bemutatójára került sor. Az ünnepség szombaton este filmvetítéssel ért véget, ahol az István, a király rockopera a Felvidéki Rockszínház előadásában került vetítésre. A szervező a Csemadok Búcsi Alapszervezete volt.

Szent István király ünnepe Perbetén

A Szent István-napi ünnepség augusztus 20-án Perbetén ökumenikus istentisztelettel kezdődött a helyi római katolikus templomban, ahol az új kenyér megáldására került sor. A Millenniumi emlékmű és Szent István szobrának megkoszorúzása után kezdődtek a családi programok a régi katolikus iskola udvarán. A ezen belül volt fényképezkedés népviseltben, múzeumlátogatás, kézműves foglalkozások, lekvárkóstoló, íjászat. A Szent István-napi ünnepségen részt vett a Magyar Közösség Pártja Perbetei Helyi Szervezetének több tagja és tisztségviselője Zsitva Norbert elnök – alpolgármester vezetésével. Az ünnepség szervezője a Csemadok Perbetei Alapszervezete volt.