A második világháborút követő kitelepítés és lakosságcsere az Érsekújvárhoz közeli Andód község lakosságát sem kerülte el. Mintegy 80 andódi családot vittek el erőszakkal Magyarországra 1947-ben. A helyi önkormányzat és a Csemadok Andódi Alapszervezete évente megemlékezik a kitelepített családokról, s idén 5. alkalommal rendezték meg az Andódiak Találkozóját.

A kopjafánál Czuczor Mária polgármester (MKP) köszöntötte a vendégeket, köztük Bolya Szabolcsot, az MKP Érsekújvári járási elnökét, valamint az egykor kitelepített andódiakat és azok leszármazottait. A történelmi visszaemlékezés fájó sebeket tépett fel az idősek szívében, könnyes szemmel gondoltak arra az időszakra, amikor a győztes nagyhatalmak egy tollvonással erkölcsileg és anyagilag is kisemmizték a felvidéki magyarokat. Sokan Magyarországon keresték a boldogulást, de  szülőföldjüket sosem tudták elfejteni. A kopjafánál a jelen lévő szervezetek elhelyezték az emlékezés virágait. Az MKP Érsekújvári Járási Elnöksége nevében Bolya Szabolcs elnök és Czuczor Mária, a járási elnökség tagja koszorúzott. A szentmisét Bartal Károly Tamás, nyugalmazott premontrei apát és Ďurčo Zoltán, a Nyitrai egyházmegye magyar püspöki helynöke mutatta be, majd kultúrműsorral ért véget az Andódiak Találkozója.

Bolya Szabolcs az esemény kapcsán úgy fogalmazott: egy-egy emléknap vagy koszorúzás nem lehet gyógyír a kettétört életekre, de 70 év távlatából ez a legkevesebb, amit megtehetünk – és meg is kell tennünk – a meghurcoltatást és megaláztatást átélt felvidéki magyarokért. (mkp_éú)