A Magyarok Kenyere programkeretén belül augusztus 3-án Gútán került sor a felvidéki búza Összeöntés Ünnepére a tájház udvarán.

A rendezvényen ünnepi beszédet mondott Németh Ivetta, a Magyar Asszonyok Ligája helyi elnöke, Menyhárt József, a Magyar Közösség Pártja országos elnöke, Horváth Árpád, Gúta polgármestere (MKP), Samu István, a helyi kulturális bizottság elnöke – az MKP országos elnökségi tagja, Pikáli Róbert, a Gazda Polgári Társulás tagja, Korinek László akadémikus, a Magyarok Kenyere program megalkotója.

A kultúrműsor után került sor a búza összeöntésére és megáldására, ezzel jelképesen Gútán egyesítették a Felvidék magyarlakta területeiről érkezett, nemzeti összefogással összegyűlt, a segítőkész gazdák által felajánlott búzaadományokat, amelyekből egy jelképes részt a Kárpát–medencei Összeöntés Ünnepére Magyarországra juttatnak el, az adományokat pedig lisztté őröltetve juttatják el a rászorulóknak.

Az ünnepségen részt vett az MKP több tagja és tisztségviselője: Farkas Iván országos alelnök, a Komáromi járásból Becse Norbert járási elnök, Viola Miklós járási alelnök, valamint Bukovszky János, Domin István, Gyarmati Tihamér járási elnökségi tagok.

A Magyarok Kenyere program keretén belül sorra kerülő felvidéki búza Összeöntés Ünnepét a Gazda Polgári Társulás szervezte.