Az Érsekújvári járásban tevékenykedő Pro Unitas Polgári Társulás azzal a céllal alakult meg, hogy tanulmányi utakat, kirándulásokat szervezzen azon felvidéki magyaroknak, akik szívesen bebarangolnak más magyarlakta területeket és ismerkednek meg épített örökségünkkel, természeti kincseinkkel. Az elmúlt időszakban a magyar fővárost, Budapestet vették célba. Bolya Szabolcs, az MKP Érsekújvári járási elnöke, a társulás egyik alapítója örömét fejezte ki, hogy májusban két csoporttal is sikerült ellátogatni a Parlamentbe, egy kisújfalui és köbölkúti, majd egy bényi csoport vett részt a társulás útjain.

A Parlament megtekintése után egy alkalommal az Országgyűlési Könyvtár munkatársa is fogadta a csoportot és rövid előadást tartott a könyvtár múltjáról és jelenéről. A Kossuth teret díszítő szobrokat, valamint a Kőtárat és az 1956-os sortűz áldozatainak emlékhelyét is megtekintették, majd a Budai Várnegyedbe vezetett az útjuk. Itt a Magyarság Házában megtekintették a Mi, magyarok  c. kiállítást, majd sétát tettek a patinás épületekkel övezett utcákon.

Az Érsekújvári járás északi részéből, a járási székhely szomszédságából, Andódról is ellátogatott egy csoport Budapestre. A község polgármestere, Czuczor Mária, aki egyben az MKP Járási Elnökségének is tagja, elkísérte a csoportot, s együtt csodálhatták meg a magyar Országgyűlés helyszínét, a Parlament meseszép termeit, folyosóit. Az Országgyűlési Könyvtár megtekintése és a Kossuth téri séta után a Budai Várnegyed következett, s itt a Hadtörténeti Intézetet látogatta meg a csoport. Látványos időszaki és állandó kiállítások mutatták be a magyar történelem hadtörténeti szempontból fontos időszakát. Az andódiak is egy tartalmas nap élményeivel gazdagodva tértek haza. (mkp_éú)