Dunamocson (Komáromi járás) június 25-én másodízben rendezték meg a Duna-parti Pikniket, melyen közéleti szereplők családi körben folytattak eszmecserét a közösségünk számára fontos kérdésekről.

Vörös Szabolcs, a rendezvény házigazdája számára a Szárszói Találkozó, a Lakitelki Sátor és a Kötcsei Polgári Piknik szolgált a szervezők részére jó példával, amikor megfogalmazódott bennük az igény, hogy a felvidéki magyar közélet iránt érdeklődők számára, illetve az abban fontos szerepet betöltő személyiségek részvételével kötetlen beszélgetéseknek teret adva, időszerű témákat megvitatva rendezzenek egy találkozót.

A rendezvény a Himnusz eléneklésével kezdődött, majd következett a „politikai-blokk”, melyet Samu István, az MKP Országos Elnökségének tagja vezetett.

Menyhárt József MKP-elnök beszéde első részében évértékelőt tartott, majd az előttünk álló feladatokról szólt, köztük az oktatási stratégia kidolgozásáról, a gazdaság-élénkítő csomagról és a megyei választásokról. Rámutatott, az MKP-ban számos fiatal arc tűnt fel, akik tenni akarnak és tudnak a közösségünkért. Az eredmények már a választópolgároknál is mutatkoznak, hiszen legutóbb a Polis közvélemény-kutatása 5,3%-ot mért az MKP-nak. A pártelnök beszédében ugyanakkor a kritikák fontosságára is felhívta a figyelmet.

A megyei választásokról Berényi József, Nagyszombat megye alelnöke szólt. Gubík László, a Via Nova elnöke az ifjúsági csoport tevékenységének aktualitásait ismertette, köztük a július 5-9. között megrendezésre kerülő V. Martosi Szabadegyetem részletes programját is.

A piknik délutáni része a gazdasági helyzeté volt. Farkas Iván a Baross Gábor Terv aktualizálásáról és a régióink gazdasági helyzetét támogató Baross Alap létrejöttéről szólt. Retkes Rebeka, a Magyar Nemzeti Kereskedőház határ menti gazdaságfejlesztéséért felelős projektmenedzsere a Felvidéken induló, az MKP stratégiai partnerségével megvalósuló gazdaságélénkítő programmal kapcsolatban a vajdasági pozitív példákra is visszatekintett. Mészáros Attila, a Szlovákiai Magyar Fiatal Vállalkozók Szövetségének alelnöke szövetségük tevékenységét ismertette.

Az MKP Országos Elnökségéből Kiss Beáta oktatási alelnök is ott volt a rendezvényen, ahogy Csáky Pál európai parlamenti képviselő is. A Szövetség a Közös Célokért szervezet részéről Duray Miklós elnök és Pogány Erzsébet igazgató voltak a rendezvény vendégei. A két témakor közötti szünetben kötetlen eszmecserék folytak a közösségi témákról.  (on)