A díjazottak tablója. Vasárnap a díjátadó ünnepséggel párhuzamosan a 2017-es keretbe odakerül az idei kitüntetett neve és fényképe is.

Vasárnap, Érsekújvár városában adják át az idei Pro Probitate–Helytállásért díjat. Ezzel kapcsolatban a napokban új honlap jelent meg a világhálón, mely a www.proprobitate.sk címen érhető el. A Pro Probitate – Helytállásért díjat 1994-ben alapította az akkori Együttélés és a Magyar Kereszténydemokrata Mozgalom, tehát az 1998-ban alakult MKP elődpártjainak parlamenti képviselői a mártírhalált halt Esterházy János csehszlovákiai magyar politikus tiszteletére (a harmadik elődpártnak, a Magyar Polgári Pártnak akkor nem volt parlamenti képviselete). A díjat azóta is minden évben kiosztják: a felvidéki magyar közösség egy-egy olyan jelentős személyiségének vagy szervezetének adományozzák, akik kiállásukkal, a magyar közösség számára példamutató viselkedésükkel kiérdemelték azt. A díjazottak tevékenységét Nagy János szobrászművész alkotásával és oklevéllel méltatják. Sajnos, a tavalyi díjazott Kolár Péter az idei díjátadón már nem lehet közöttünk.

Az MKP nagy becsben tartja Esterházy János szellemi hagyatékát. A párt székházában, Menyhárt József pártelnök pozsonyi irodájának falán ott az a kép, melyet Pánczél Károly, a Magyar Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottságának elnöke ajándékozott az MKP-nak. Ugyanez a kép van a magyar Országgyűlés Esterházyról elnevezett termében is.

Ugyancsak az MKP pozsonyi székházának előcsarnokában pedig egy emléktábla áll a Pro Probitate – a Helytállásért díj díjazottjainak névsorával.

A www.proprobitate.sk címen elérhető oldal elsősorban a Pro Probitate – a Helytállásért díjak átadásait dokumentálja, továbbá a díjazottakkal kapcsolatos hírekből válogat. A honlapot a Magyar Közösség Pártja jelenteti meg, és annak sajtóosztálya szerkeszti. Az új honlap nem csak a díjátadásokra tekint vissza, hanem a díjazottak tevékenységére is, hiszen ők valamennyien ma is formálják a közvéleményt – attól függetlenül, hogy köztünk vannak-e, vagy már sajnos nem. Kiemelt helyet kapott Esterházy János személye. Az érsekújvári díjátadó ünnepségre (Csemadok-székház, Petőfi utca 6.) 15 órai kezdettel az MKP Országos Elnökségének szervezésében kerül sor. A résztvevőket Érsekújvár alpolgármestere köszönti, a kultúrműsorban közreműködik Kürthy Lajos színművész, ünnepi beszédet mond Menyhárt József MKP-elnök. A kitüntetett nevét Csáky Pál, az MKP európai parlamenti képviselője jelenti be, majd a díjazottat Bárdos Gyula Csemadok-elnök méltatja. (on/fma)