Sajtónyilatkozat: A Magyar Közösség Pártja Gútai Helyi Szervezetének önkormányzati képviselőcsoportja és elnöksége határozottan elítéli a Mi Szlovákiánk Néppárt (Kotleba – Ľudová Strana Naše Slovensko) 2017. április 8-án 18 órára meghirdetett filmvetítését, amelyet a gútai Leonor szállóba terveznek.

A közösségi médiákból sajnálattal értesültünk arról, hogy a Kotleba-párt a felvidéki kitelepítés és deportálás 70. évfordulójáról méltó módon megemlékező kétnapos városi rendezvénysorozattal egyidőben egy olyan film vetítésére invitálja a helyi lakosságot, amely minden valószínűség szerint rossz érzéseket vált ki lakosainkban. A September Eleven 1683 című filmről sokat elmond az a tény, hogy a benne megjelenített beteges idegengyűlöletet és sovinizmust tápláló mondanivaló miatt a szlovák köztévé is megtagadta a levetítését. Értesülésünk szerint Kotlebáék a későbbiekben további rendezvényeket is terveznek városunkban.

Véleményünk szerint ez a filmvetítés összeegyeztethetetlen azzal a városi rendezvénnyel, amellyel egy időben zajlik, s amely egy olyan történelmi eseményre emlékezik, amely szinte minden gútai családot érintett. A szégyenteljes deportálásokra és a kitelepítésékre kell és fontos emlékeznünk, hiszen annak minden szereplője megszenvedte azt, és jelentős kihatással volt őseink életére.
Elutasítunk továbbá minden olyan rendezvényt, amely a szélsőséges nézeteit nyíltan vállaló Kotleba-párthoz kötődik egy olyan városban, amelyben - véleményünk szerint – nem az indulatok gerjesztésére, hanem egymás nyelvét, vallását, világnézetét tisztelő emberi magatartásra és nyugalomra van szükség.

Az MKP Gútai Helyi Szervezete