Szencen dupla programmal – Csikmák Imre „Erről, arról, azokról” című könyvének bemutatójával, majd Korpás Éva és zenészbarátai koncertjével – köszöntötték a Magyar Kultúra Napját 2017. január 26-án.

Az érdeklődést tekintve kevesen gondolnák, hogy a magyarok számát tekintve a Szenci járás ma már a szórványosodó régiók közé tartozik. Többen a félemeleti dobogóra kényszerültek. Az eseményen az MKP több tisztségviselője is ott ült a közönség soraiban, köztük Németh Gabriella alelnök, Bárdos Gyula országos elnökségi tag és Duray Rezső, a Szenci járás  elnöke. Ott volt az MKP egykori építésügyi minisztere, Harna István is.

szcs2

A helyi Csemadok-szervezet nevében Polák Margit köszöntötte a felvidéki magyar újságírás nagy öregjét, Csikmák Imrét, aki 83 éves korában jelentette meg könyvét. A szerzővel Bárdos Ágnes beszélgetett, bevezetőként rámutatott, hogy Csikmák Imre tollából nem száraz dokumentumgyűjtemény, hanem egy nagyon olvasmányos kötet született az itthoni magyar újságírásról.

Csikmák Imre különböző lapok szerkesztőségeiben dolgozott. „Akik kezében ott vannak a tömegtájékoztató eszközök, azok a közvéleményt formálják. (…) Az igazság kimondása a fontos. (…) Az újságot az olvasóknak írjuk, nem a kiadónak” – íme csak néhány gondolat a fél évszázados újságírói múlt tapasztalataiból.  A könyvben ott a történelem, Csikmák Imre válogatott írásai – mindez gazdag képillusztrációkkal kiegészítve. „Úgy válogattam az írásaim között, hogy bennük legyen az emberi lélek, olyan cikkek kerültek a kötetbe, melyeknek ma is van aktualitásuk” – vallotta a szerző.

szcs3

A könyvbemutatót követően Korpás Éva „Fecském” című koncertjével folytatódott a program. Zenésztársai Madarász András, Varjú Attila, Lelkes Tibor és Sipos Dávid voltak. A hálás közönség olykor együtt énekelt az énekesővel.

O.N.