A felvidéki fiatal alkotók munkáit gyűjtötték össze „A nyelvem, azt nem adom“ c. antológiában, amelyet a Szímői Jedlik-házban mutattak be az elmúlt hétvégén. 21 tehetséges ifjú író művei köszönnek vissza a kötet hasábjairól. A szímői Levédia Kör felvállalta, hogy segíti a fiatal alkotók szárnypróbálgatásait, s az elmúlt években több alkalommal kiosztották már a Kantár Csaba Ifjúsági Irodalmi és Közéleti Díjat, tisztelegve ezzel a fiatalon elhunyt szímői író, Kantár Csaba emléke előtt.

A Fiatal írók antológiája bemutatóján Kantár Éva, a Levédia Kör elnöke köszöntötte a megjelent alkotókat és a vendégeket, köztük Bolya Szabolcsot, az MKP járási elnökét és Bób János polgármestert, az MKP járási elnökségének tagját.

A rendezvényen az antológiát annak szerkesztője, Neszméri Tünde mutatta be, aki önzetlen segítségéért és az ifjú tehetségek felkarolásáért átvehette a Kantár Csaba –díjat. A fiatal alkotók is lehetőséget kaptak a bemutatkozásra, egy-egy esszével, novellával, verssel álltak színpadra. A színvonalas rendezvényt a szímői Rozmaring-ág citerásai, a komáromi NikiDansEndSport táncosai és az érsekújvári magán zeneiskola növendékei tették színesebbé.

Bolya Szabolcs, az MKP járási elnöke a könyvbemutató kapcsán örömét fejezte ki, hogy a felvidéki fiatalok között vannak szép számmal, akik komolyan foglalkoznak irodalommal. „Bevallom, meglepett, hogy az ifjú írók között többen is voltak olyanok, akik előadásukban a magyarság, a nemzeti öntudat kérdésével foglalkoztak, egyben örülök is ennek. Az írók, költők mindig fontos helyet töltöttek be a társadalom életében,hiszen véleményformálók voltak. Nekünk, felvidéki magyaroknak is nagy szükségünk van olyan fiatalokra, akik papírra vetik azokat a problémákat, gondolatokat, amelyek az itt élő magyarságot foglalkoztatják. Bízom benne, hogy akad majd köztük olyan fiatal, aki a közéletben is szerepet vállal“- hangsúlyozta a járási elnök. (mkp_éú)

Fotók: Sztruhár György

ant1 ant5 ant2 ant4 ant3