Január 14-én került sor a VII. Ekeli Magyar Bálra a helyi kultúrházban. A bált Vadkerti Imre felülmúlhatatlan fellépése nyitotta, amely megadta a bál alaphangulatát. A megnyitót a szervezők nevében Török Anikó, az MKP helyi szervezetének elnöke tartotta. Elmondta: 2011-ben hagyományteremtő szándékkal indították útjára az Ekeli Magyar Bált, ezzel is hozzájárulva a község kulturális, közösségi életének felvirágoztatásához. A bálon immáron hetedik éve a TREND zenekar húzta a talpalávalót. Későbbiekben fellépet, és csodás hangjával mindenkit elkápráztatott, Mészáros János Elek, a Csillag születik televíziós zenei verseny 2012-es nyertese.

Ahogy az elmúlt években, idén is sor került díjátadásra. Korábban kiváló sportolók, versmondók részesültek elismerésben, ahogy, a község bátor tűzoltói is átvehették már a díjat. 2015-ben lányuk nevében egy édesapát és édesanyát, a családban való példaértékű helytállásért, majd 2016-ban férjet és feleséget tüntettek ki önzetlen házastársi összetartásukért a bajban, betegségben. A szervezők e nemes szándékot idén is folytatták. Az idei évben megbecsülésre és elismerésre került a tehetség, önfeláldozás, kötelességérzet, a község hírnevének öregbítése, hagyományok önzetlen ápolása, átadása, magyarságtudat építése.

A díjat részletes méltatás után Török Anikó így adta át:
„A szív bőségéből szól a száj” – tanítja a Szentírás, s mi mindnyájan szívünk bőségéből fejezzük ki csodálatunkat, elismerésünket és köszönetünket egy olyan ember felé, aki felejthetetlen néptáncosi tehetségével, munkájával önzetlenül kápráztatta el éveken át szemünket, szólította meg szívünket, ápolta, óvta hagyományainkat, magyarságunkat. Egyben egy olyan embert méltatunk, aki a maga legnagyobb harcát is ugyanolyan méltósággal, határozottan, mély önuralommal vívta, akárcsak a színpadon tette ezt évekig egészségesen. A Summások feljegyzéseiben képe mellet ez a mottó áll: „Az akarat az erősek messze hordó fegyvere”. A VII. Ekeli Magyar Bál díjazottja a Tátika Néptáncegyüttes és az Ekeli Summások Kamara Néptáncegyüttes táncosa, szólistája, a felvidéki néptáncmozgalomban nyújtott felejthetetlen, kiváló és áldozatos munkájáért - Szilágyi Zoltán.„ Zoltán kitüntetését sokáig, zúgó tapssal ünnepelte a bál közönsége. A VII. Ekeli Magyar Bál szervezői az MKP, a CSEMADOK, a VIA NOVA ICS, Ekeli Helyi Szervezetei és az Ekelért Jótékonysági Alap voltak.