A segítség a bajban már telefonon, magyarul is érkezhet! 

Október végétől, baj esetén már Felvidékről is hívható telefonon a magyar nyelvű lelki elsősegély. A minimálisnak számító helyi tarifával hívható szolgáltatás a 0904 500 338-as (T-Mobile) és a 0918 500 333-as (Orange) számokon érhető el és névtelenül vehető igénybe. A  felvidéki magyarok hívásait egy különleges technikai berendezés segítségével díjmentesen fogadják Magyarországon, ahol jelenleg 500 önkéntes dolgozik a segélyközpontokban. A segítők komoly tapasztalattal rendelkeznek a mentálhigiénés prevenció, a lelki egészség védelme, a krízis-intervenció és az öngyilkosságok megelőzése területén.

Azt, hogy az anyanyelven nyújtott lelkisegély-szolgáltatásra már rendkívül nagy szükség volt, a Carissimi Nonprofit Alap 2015-ös kutatása is megerősíti. A felmérési eredmények arról tanúskodtak, hogy krízishelyzetben a szlovák nyelven rendelkezésre álló szociális szolgáltatásokat a családok többsége nem tudja igénybe venni.
A Carissimi-kutatás megállapítását szakmai tapasztalatok is alátámasztják:
a szakemberek szerint egy magánéleti válsághelyzetben még anyanyelven is rendkívül nehéz megnyílni, más nyelven pedig szinte lehetetlen.

A Felvidéki Lelki Elsősegély Telefonszolgálatot a Szövetség a Közös Célokért (SZAKC) működteti. Pogány Erzsébet, a társulás igazgatója a telefonszolgálatról elmondta, hogy létrejötte teljes mértékben helyi és anyaországbeli civil szervezetek érdeme. A SZAKC kezdeményezésének magvalósításában a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége és a Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetsége vett részt.

Szakmai kérdésekben több szakértő is segíti a munkát: Buza Domonkos, a Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetségének szakmai alelnöke; Németh GabriellaPozsony megye önkormányzatának alelnöke; Bauer Edit, közgazdász – szociológus, szakpolitikus, dr. Rácz Jolán, református lelkész, a Diakónia Reformata nonprofit szervezet volt elnöke; Puss Sándor SJ, jezsuita szerzetes, a Jóindulat Polgári Társulás elnöke. Tóth Erika, a Carissimi Nonprofit Alap elnöke, valamint Pásztor Csaba, a Mátyusföldi Nagycsaládos Egyesület elnöke. A szolgálat tevékenységének koordinátora Hideghéthy Andrea, a SZAKC munkatársa.

Pataki János, a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének elnöke a kezdeményezéssel kapcsolatban elmondta, hogy a felvidéki magyar nyelvű lelki elsősegély telefonszolgálat októberi indulását követően a következő lépés a délvidéki szolgáltatás kiépítése lehetne, mivel Kárpátalján és Erdélyben már működik a rendszer.

Felvidéki Lelki Elsősegély Telefonszolgálat, a megértő magyar szó: már nincs egyedül a bajban! 

Ha bajban van, ha kétségbeesésében egy kívülálló személy névtelen segítségére van szüksége, hívja a Felvidéki Lelki Elsősegély Telefonszolgálatot! Éjjel-nappal, magyar nyelven fogadjuk hívását!

0918 500 333 (Orange)

0904 500 338 (T-Mobile)

A hívás nem emelt díjas.