(Videóval frissítve) Tüntetést tartottak ma Pozsonyban, a kormányhivatal előtt a Csallóköz vízkészletének védelme érdekében. A tüntetés egyik szervezője, Schwartz Zsuzsanna, az MKP önkormányzati (Vereknye) és megyei képviselője volt.

Vereknye pozsonyi városrész polgármestere és a képviselőtestület már másfél éve sztrájkkészültséget hirdetett a kormány által huzamos ideje nem megoldott probléma okán. A Dimitrov üzem vereknyei hulladéklerakó telepe a talajvizek egyre fokozódó szennyezésével visszafordíthatatlan egészségi és környezeti károkat okoz a Csallóközben, az itt élő emberek életében. „Mivel sem a szakvizsgálatok figyelmeztető eredményei, sem a vereknyei önkormányzat figyelmeztetései nem hoztak a kormány részéről várt megoldást, tiltakozó tüntetést szerveztünk. Bízunk abban, hogy ez hozzásegít ahhoz, hogy hét év után végre megoldás születik ez ügyben” – mondta Schwartz Zsuzsanna. A tüntetést jelenlétével támogatta Pavol Frešo, Pozsony megye elnöke is.

Arra, hogy komoly problémáról van szó, Milan Šindler mérnök, a tüntetés további szervezője is figyelmeztetett. „A hulladéklerakó okozta szennyeződés nagyon gyorsan halad Csallóköz központja felé, ahol a négy óriási ívóvízkészlet található, melyek mintegy másfélmillió embert látnak el ivóvízzel.” Šindler úgy gondolja, e probléma elhanyagolása is hozzájárul ahhoz, hogy világszerte itt betegszenek meg legtöbben vastagbélrákban.

A tüntetésen megjelent Solymos László környezetvédelmi miniszter is. Mint mondta, megérti az érintett emberek aggodalmát, és attól függően, hogy mikor ér véget a közbeszerzési folyamat, kezdődnek el a felújítási munkálatok.

Milan Šindler ugyanakkor emlékeztetett arra is, hogy a kormányt a Csallóköz szennyezéséről idejében tájékoztatták. Már 2010-ben olyan határozatot (153. sz.) fogadott el a kormány, mely szerint ma ez a hulladéklerakó telep már nem is létezhetne. (on)

01 02 03 04 05 06 07 08 09 10