Múlt héten temették Michal Kováčot, a Szlovák Köztársaság első elnökét. Miközben az államfőnek kijáró végtisztességen részt vettek a szlovák kormány tagjai is, a méltóságteljes aktusra sötét árnyékként vetült rá az egyik kormánypárt másik megemlékezése. Az Szlovák Nemzeti Párt ugyanezen a napon honlapján megemlékezett egy korábbi elnöknek, Jozef Tisónak a születésnapjáról is. Köztudomású, hogy Tiso annak a II. világháborús szlovák fasiszta államnak volt az elnöke, amely szlovákiai zsidó polgárok tízezreit deportálta Németországba, tudva, hogy további sorsuk a haláltáborok valamelyikében ér véget. 1941 őszén a nácik felajánlották Tisónak, hogy Lengyelországba telepítik a szlovákiai zsidókat, a szlovák kormányzat pedig ellenvetés nélkül elfogadta az ajánlatot. A szlovák állam ötezer koronát fizetett minden zsidó személyért, cserébe pedig a németek vállalták, hogy nem tartanak igényt a hátrahagyott vagyonra. A deportálások 1942 márciusa és októbere között zajlottak, és mintegy 58 000 embert vittek megsemmisítő táborokba, ahonnan alig pár százan tértek később haza. Jozef Tisót 1947. április 15-én népbírósági perben ítélték halálra, majd három nappal később ki is végezték.

Ez a sötét árnyék azóta is megosztja a szlovák történészeket, akik közül néhányan igyekeznek relativizálni Jozef Tiso bűneit. A szélsőséges nacionalisták továbbra is a nemzeti hőst látják benne. Ezen a napon, október 13-án, Tiso születésnapján a Kotleba-féle Mi Szlovákiánk Néppárt hűségesen meg szokott emlékezni a „nagy” elődről, de évek óta nem maradt ki a sorból a Szlovák Nemzeti Párt sem. Napjainkban ugyan igyekszik elhitetni a közvéleménnyel, hogy ez a párt már nem azonos azzal a párttal, de honlapján azért október 13-án a fontos események közé sorolta Tiso születésnapját. Amikor a sajtó felfigyelt erre, a párt törölte a bejegyzést, de nem hajlandó elismerni a hibát. A Szlovák Nemzeti Párt ezzel lekörözte Kotleba pártját, amely a fasiszta elnök pozsonyi sírjánál idén nem tartott megemlékezést.

Felmerül a kérdés: mennyiben is változott meg az SNS szellemisége, ha a felháborodás nyomán gyorsan visszakozik, de a fasiszta politikusról való megemlékezés jogosságát pártszinten fenntartja? Ugyancsak kérdéses, hogyan óhajt a Fico-kormány harcolni a szélsőségek ellen, ha koalíciós partnere az egykori fasiszta elnököt élteti? Ki hiszi el ezek után, hogy ez az SNS nem az az SNS? Mert amit most „nem illik”, egy más konstellációban esetleg ismét „illeni fog”…

Őry Péter, a Magyar Közösség Pártja Országos Tanácsa elnöke