Ünnepélyes keretek között adták át a Szent István-díjat Esztergomban, a Vármúzeum Lovagtermében szeptember 17-én. A díjat az esztergomi Körzeti Televízió vezetője, Bihari Antal alapította 2001-ben.

A díjjal az elmúlt években olyan személyiségeket ismert el a Szent István Alapítvány, akik munkásságukkal példaértékű tevékenységet fejtenek ki a magyarság összetartozása és megmaradása érdekében. A rendezvényen jelen voltak a korábbi díjazottak, egyházi és közéleti személyiségek, a környékbeli polgármesterek, és a Magyar Közösség Pártja nevében örömmel tett eleget a meghívásnak Farkas Iván, az MKP alelnöke, Szigeti László, az MKP Országos Elnökségének tagja, valamint Bolya Szabolcs járási elnök.

Idén a Szent István-díjat az erdélyi néprajzkutató, Kallós Zoltán kapta, aki személyesen nem tudott részt venni az ünnepségen, ezért a kuratórium elnöke, Jankovics Marcell a Kallós Zoltán Alapítvány elnökének, Balász Bécsi Gyöngyinek adta át a rangos elismerést. Kallós Zoltán életét és munkásságát Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára méltatta.

A rendezvényen Szent István-emlékérmet adományoztak Lábik János festőnek. A párkányi művész munkásságát Farkas Iván, az MKP alelnöke méltatta. A díjátadó színvonalas kultúrműsorában nagy szerepet kaptak a népdalok és a néptánc, majd a kurtaszoknyás viseletet mutatta be Baranyai Anna Ilona, a kéméndi Limonium Gmelinii Honismereti és Turisztikai Polgári Társulás elnöke.

(mkp_éú)