Július 9-én a csallóközi Nagypaka községben rendezték meg a III. GRACE-CUP-ot, azaz az egészségkárosultak és mozgáskorlátozottak nemzetközi találkozóját. A rendezvényen meghívott vendégként részt vett Őry Péter, a Magyar Közösség Párta Országos Tanácsának elnöke is, akivel többek között az egészségkárosultak Kárpát-medencei szervezetei szövetségének létrehozásáról is eszmecserét folytattak a helyi szervezők.

Sokkal több volt ez egy sportrendezvénynél, egészségmegőrző napot is tartottak. Ennek keretében bemutatkozott a Bacsárdi József vezette ÁHI Jóga Egyesület is, melynek célja és programja: a nemzetek közötti kulturális és egészségmegőrző hagyományok ápolása és átadása. Nagy volt a tolongás, érkeztek résztvevők Nagymegyerről, Galántáról, Dunaszerdahelyről, Ekecsről, Nagyszarváról, Győrből, Pápáról, Tatáról, Komáromból, Esztergomból, Mélykútról, Sopronból Csepelről, Szabadkáról (Szerbia), és természetesen ott voltak a hazaiak is.

Megható volt látni, ahogy a kerekesszékben ülő emberek vagy más egészségkárosultak gerelyt hajítanak, célba dobnak, kosaraznak, asztaliteniszeznek. És örülnek egymásnak! A nagypakai találkozó kiváló lehetőség volt az eszmecserére, együttgondolkodásra is, hogyan tehetünk többet az egészségkárosultakért, hogyan segíthetjük egymásra találásukat. Ezekről is eszmecserét folytattak a rendezvényre érkező polgármesterek Szeňan Iván nagypakai polgármester meghívására.

„Itt élünk a világban, jelen vagyunk a tegnapban és a holnapban. Mi elfogadjuk embertársainkat egészségben, legyünk együtt ebben a másságban megértésben. A jövőben is jelen leszünk, kérünk, fogadd el létünket, és barátságoddal, megértéseddel segítsd életünket” – olvasható a Nagypakai Grace szervezet tájékoztatójában. „A nagypakai rendezvény is megmutatta, nagyon jó a különböző helyről érkezett egészségkárosult emberek között a kapcsolat, és ez még intenzívebb, hatékonyabb lehetne, ha a Kárpát-medencében élő egészségkárosultak szervezeteinek is volna egy közös szövetségük. Különböző más területeken látunk erre jól működő példákat” – nyilatkozta Sárközi Tibor, a nagypakai Grace (az egészségkárosultak egyesülete) elnöke, aki a konkrét megvalósulás körülményeiről a helyszínen beszélt Őry Péterrel, a Magyar Közösség Pártja Országos Tanácsának elnökével. „Őry Péter is nagy lehetőséget lát az egészségkárosultak Kárpát-medencében tevékenykedő szervezeteinek összefogásában, támogatásáról biztosított. Közéleti tapasztalata hatékonyan segítheti célunk megvalósulását” – mondta a nagypakai Grace egyesület elnöke. (O.N.)