A MartFeszt mai, programjának meghívott vendégei Kántor Zoltán, Horony Ákos, Pappné Farkas Klára, Mille Balázs és Őry Péter voltak. A beszélgetést Kőrösi Ildikó moderálta. A találkozó célja a Jurista polgári társulás által fejlesztett Velemjáró elnevezésű telefonos alkalmazás, valamint a  Kárpát-medencében eddig egyedülálló kezdeményezés, a Pro Civis polgári társulás által létrehozott Törvénytár bemutatása volt. A beszélgetés utolsó témájaként került sor a felvidéki autonómia-koncepció infografikájának bemutatására.

mp2

Horony Ákos a Velemjáró alkalmazás két fő elemét emelte ki. Mint mondta, az aplikáció egyrészt tájékoztatást nyújt a nyelvhasználati jogokról, másrészt pedig ennek az eszköznek a segítségével a felhasználók be tudják jelenteni, amennyiben őket jogsértés éri. Vannak azonban olyan funkciók is, amelyek csak  a velemjaro.com internetes oldalon érhetők el. Így a hivatali ügyintézéssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat tartalmazó “Ügyintézési útmutató” és a magyar települések legfontosabb adatait rögzítő “Településtár”. Horony Ákos elmondta, hogy tavasz óta 94 személy töltötte le az applikációt a telefonjára és eddig egy tucat jogsértésről szóló bejelentés érkezett, amelyeket jelenleg is vizsgálnak (érdekesség, hogy az applikáció előtt évente egy vagy egy bejelentés sem érkezett).

mp3Őry Péter a Pro Civis polgári társulás elnökeként elmondta, hogy munkájukkal, a Törvénytár kidolgozásával szeretnének hozzájárulni anyanyelvünk, a magyar nyelv használatához, fenntartásához és fejlesztéséhez – legfőképpen a közigazgatásban. Mint mondta, abból a megfontolásból készítették a Törvénytárat (www.torvénytar.sk), hogy széles rétegek számára elérhetővé tegyék a törvények magyar fordítását és részben ezen a módon is ösztönözzék a meglévő nyelvhasználati jogok gyakorlati kihasználását.

Legvégül az MKP által kidolgozott, a szlovákiai magyar közösség megmaradásának és gyarapodásának, valamint Dél-Szlovákia gazdasági felzárkózásának intézményi feltételeit biztosító autonómia-koncepció infografikájával ismerkedhettek meg a résztvevők.

Pappné Farkas Klára, az Országgyűlés Külügyi Hivatalának vezetője, az Alapítvány a Magyar Nemzeti Közösségek Európai Érdekképviseletéért igazgató tanácsi elnöke,  a HUN.IN.EU (a Magyar Nemzeti Közösségek Európai Érdekképviseleti) iroda képviselőjeként köszönetét fejezte ki a polgári társulás elnökeinek, hogy ilyen pozitív, teljesen újszerű kezdeményezéseknek adnak teret. Elmondta, hogy eddig is és a továbbiakban is szívesen támogatnak minden olyan kezdeményezést, amely a felvidéki magyar közösség számára hasznos, megmaradásukat segíti.

A további meghívott vendégek, Mille Balázs, Szili Katalin, autonómia ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott kabinetvezetője, valamint Kántor Zoltán szociológus, politológus, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet igazgatója szintén üdvözölték az innovatív kezdeményezéseket és fontosságuk mellett emeltek szót. (felvidek.ma)

További képek az FB-oldalunkon tekinthetők meg.