A Piramis zenekar első kislemeze 1976-ban jelent meg. Ez a lemez tartalmazta „A becsület” című slágert. Ki gondolta volna, hogy kereken negyven év elteltével még mindig ennyire aktuális a szövege?! Vannak dolgok, amik sajnos nem változnak…

„Ismerlek, néha kérsz,
Azt mondod, kell a pénz.
Mindig van, ki pénzt ígér,
A becsület ennél mégis többet ér!”

Megalakult a kormány. A programprioritásoktól hangos a sajtó, mert a program az elsőbbrendű, a becsület nem érdekes… Szerencsére a választópolgár nem így látja, ugyanis a polgár nem süket és nem vak. A polgár hallotta és látta, hogy a kormánykoalíció egyes tagjai például egyhangúan elutasították az Szlovák Nemzeti Pártot.

„Az SNS-el a kormányban még rosszabb lenne a helyzet. Az első Fico kormányban megtapasztaltuk, mire képesek a nemzetiek. Az elnökük ugyan új, de nézzék meg a jelöltlistát.” (Bugár Béla, Pravda napilap, 2016. március 1.)
„Az SNS-t nem tekintem olyan partnernek, amely segítene Szlovákiának.” (Bugár Béla, Denník N, 2016. február 26.)
„Nem tudom elképzelni az együttműködést az SNS-el.” (Bugár Béla, TASR, 2016. február 25.)

„Megtéveszt ki mit ígér,
A becsület ennél mégis többet ér!”

A választópolgár tudja, hogy mi a becsület. A polgár azt is tudja, hogy jelenleg hol nem leli azt. Látja azt is, hogy programilag ennyire eltérő pártok egy nap leforgása alatt meg tudtak egyezni a leendő koalíció programjának sarkalatos pontjain. Anno, egy programilag aránylag közeli, jobboldali kormány alakulásakor ez egy-két hétig is eltartott. Most lényegében 3 nap alatt megalakult a kormány, a többi csak formalitás volt. Hova ez a sietség?

„Közeledni tiszta szívvel hozzád nem lehet,
Elhagynak a jó barátok,
Elkerülnek majd az emberek.”

Ezek után ne csodálkozzunk azon, ha az emberek elfordulnak a politikától, nem fognak bízni a politikusokban. Nehéz lesz ezt a bizalmat újból kiépíteni. Ez az új politikai generáció feladata, ezen dolgozunk már ma, ezért született meg ez a cikk is. Vannak még becsületes emberek.

„A becsület ennél mégis többet ér!”

JUDr. Nagy Dávid

(Megjelent a Szabad Újság március 30-i számában.)