(Videóval) Megtelt a sportcsarnok az MKP komáromi kampányhajrájára. Bemutatkoztak jelöltjeink, beszédet mondtak Berényi József, Kelemen Hunor, Pásztor István. Fellépett a Magyar Állami Népi Együttes és az Ismerős Arcok. Az eseményt élőben közvetítettók honlapunkon, a közvetítést átvették más portálok is.

A kampányhajrá műsorvezetője Erdélyi Claudia volt. A Himnusz eléneklése után fergeteges táncprodukciót mutatott be a Magyar Állami Népi Együttes.

Berényi József MKP-elnök a rendezvényen rendkívülinek nevezte a hét végi szlovákiai parlamenti választás tétjét.

"Ez a kihívás a megmaradásunkról és az önbecsülésünkről szól, arról, hogy van-e még a magyarságban annyi erő, hogy egy magyar pártot visszajutasson a parlamentbe, van-e még politikai ereje ennek a közösségnek" - hangsúlyozta. Hozzátette: meggyőződése, hogy a felvidéki magyar közösségnek megvan ez az ereje, és ez a közös erő fogja visszajuttatni az MKP-t a parlamentbe. Az MKP politikusa rávilágított: pártja kizárólag magyar szavazatokkal számolhat, ezekből pedig 9 százaléknyi van, aminek nagyobb hányadát kell megszerezniük a bejutáshoz, ezért a párt egy nyitott, sok új, fiatal a politikában kevésbé ismert arcot felvonultató választási listát és egy a olyan programot állított össze, amely az összes szlovákiai párt közül egyedüliként vállalja fel a magyarság megmaradásának kérdéseit. "Egy szerelvényt csak akkor lehet igazán felgyorsítani, ha azt nem csak húzzák de tolják is (a lista végén olyan nevek vannak, mint Bauer Edit, Miklós László, Hrubík Béla - szerk. megj.)" - mondta Berényi a párt választási listájáról, amelyet a közös összefogás olyan listájaként jellemzett, amely képes lesz megállítani és visszafordítani a felvidéki magyarság asszimilációját, az elvándorlást és a magyar régiók leszakadását.

A kampányzáró rendezvényen Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke és Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke is felszólalt. Kelemen Hunor azt hangsúlyozta: a számbeli kisebbségbe szorult magyar közösségeknek "jó válaszokat" kell adniuk ahhoz, hogy meg tudják őrizni identitásukat, ezért arra biztatja a felvidéki magyarokat, hogy március ötödikén ne engedjék eltűnni azt a reményt, amely néhány év után ismét itt van előttük, s amely elsősorban önmaguk felépítéséről szükséges képviseletük megteremtéséről szól. Pásztor István beszédében a külhoni magyar közös érdekeire mutatott rá, és a felvidéki magyar közösség önmagáért való kiállásának szükségességét hangsúlyozta.

Néhány perces videóösszefoglalónk a kampányhajráról:

Az mti alapján, on / Fotógaléria: ASZTALOS Árpád