A Via Nova rendezi a III. Visegrádi Nemzetközi Ifjúsági Konferenciát, a Fidelitas által kezdeményezett vándorkonferencia a tavalyi kolozsvári helyszín után ezúttal a felvidéki Kassán lesz.

A rendezvény célja a V4-es együttműködés erősítése ifjúsági szinten és a figyelem ráirányítása a szövetség jelentőségére. A jelentőségére, amely a migránsválsággal szembeni közös fellépés nyomán nagyobb, mint valaha. A visegrádi országok egymásrautaltsága mára mindenki számára nyilvánvaló, az ebből fakadó együttműködés remek példa mások számára is, a szövetség megoldási javaslatai pedig azonosak az európai érdekkel.

Ezt a fiatal polgári nemzedékek felé is közvetíteni kell, amiben most Felvidék legjelentősebb ifjúsági szervezete, a Via Nova vállal oroszlánrészt. A felvidéki fiatalok különösen alkalmasak erre a szerepre, hiszen a térség kellős közepén, kisebbségi létben élve fokozottan tapasztalják a problémákat és tisztában vannak a megoldások szükségszerűen érzékeny mivoltával. Jelképes erővel bír a helyszín is, hiszen Kassa a magyarok és a szlovákok számára egyaránt fontos város, így tökéletes helyszíne lesz az idén 25 éves visegrádi együttműködés konferenciájának.

Az angol nyelvű konferencián a V4 országainak ifjúsági képviselői mellett jeles előadók és vendégek vesznek részt.

-vianova-