Első alkalommal rendezett folklórtalálkozót a Csemadok Köbölkúti Alapszervezete január 30-án. A nagyszabású rendezvényen kilenc hagyományőrző csoport lépett színpadra népdalokkal, tánccal szórakoztatva a nagyérdeműt.

Bolya Dudás Anita, az alapszevezet elnökének köszöntője után Berényi József, a Magyar Közösség Pártjának elnöke mondott ünnepi beszédet, aki hangsúlyozta: a magyar hagyomány az, ami bennünket összeköt, de a hagyományok mellett fontos számunkra a magyar kultúra, a magyar történelem, s ha mindezek fontosak, akkor fontos számunkra a magyar jövő is. „A magyar jövő egy komplex dolog, és minden kicsi elem fontos, ami hozzátesz a közös célhoz, ami segíti megmaradásunkat. Ez a mai folklórtalálkozó is ilyen, ez is hozzátesz a jelenünkhöz és a jövőnkhöz is, és azt kívánom magunknak, hogy közösen alakítsuk ki a magyar jelent és a jövőt továbbra is itt Szlovákiában, itt a Felvidéken“ – fogalmazott Berényi József.

A közönség soraiban köszöntötték az MKP parlamenti képviselőjelöltjeit is: Farkas Ivánt, az MKP alelnökét, Nagy Dávidot, Geri Valériát és Szarka Zsuzsát.

A folklórtalálkozón bemutatkozott a köbölkúti Csemadok asszonykórusa és a Vadvirág néptánccsoport,  az Ösztövér és a Rozmaring néptánccsoportok Kisújfaluról, a naszvadi Sústya citerazenekar és a Búzavirág éneklőcsoport, a kéméndi Bokréta, a Stampay János Alapiskola Rozmaring néptánccsoportja, valamint a bajtai és a szalkai Csemadok alapszervezet közös éneklőcsoportja.

A résztvevők Szarka Zsuzsa divattervező Rendhagyó Bocskai ruháit és a Kékfestő kollekció néhány ruhakölteményét is megcsodálhatták. Szőcs Ferenc, Köbölkút polgármestere reményét fejezte ki, hogy a község támogatásával első alkalommal megvalósult folklórtalálkozónak lesz folytatása, s e színvonalas rendezvénynek a jövőben is otthon adhat a község.

S ahol népdal és néptánc kedvelő emberek jönnek össze, ott nem maradhat el a nótaszó és a tánc sem. Miután a Varjos zenekar rázendített, Méhes Kata és Keltai Gábor koreográfusok vezetésével éjszakába nyúlóan szórakoztak a hagyományszerető emberek Köbölkúton.(SzID)

Fotók: Tóth György, Geri Valéria, Bokor Klára