2012. október 17-én és 18-án zajlik az Európai Néppárt (EPP) programalkotó és tisztújító, 21. kongresszusa Bukarestben. A Magyar Közösség Pártjának delegációja Berényi József elnök vezetésével részét  képezi a 73 európai  jobbközép párt küldöttségéből álló kongresszusnak.

A kongresszus egyik házigazdája a  Romániai Magyar Demokrata Szövetség, melynek elnöke, Kelemen Hunor kétoldalú találkozóra hívta meg az MKP küldöttségét. „A romániai és a szlovákiai magyarok érdekérvényesítésének képviselői, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség és a Magyar Közösség Pártja között meg kell erősítenünk a kétoldalú kapcsolatokat, közösen kell nemzetközösségeink problémáira válaszokat találnunk” – hangsúlyozta Kelemen Hunor szövetségi elnök ma délben, az RMDSZ és az MKP vezetőinek találkozója után.

Kelemen Hunor szövetségi elnök a közelgő romániai parlamenti választásokról tájékoztatta a Magyar Közösség Pártjának elnökét, kiemelve, hogy az RMDSZ az ország minden választókerületében indít jelöltet, hiszen az arányos választási rendszer értelmében minden szavazat mandátummá alakul.

Berényi József, a Magyar Közösség Pártjának elnöke elmondta, bár az MKP nem parlamenti párt, jelenleg erős annak megyei és önkormányzati képviselete, valamint két európai parlamenti képviselővel is rendelkezik, viszont a parlamenti képviselet hiánya állandó jelleggel érződik.

Az RMDSZ és az MKP képviselői megállapodtak abban, hogy jelenleg az etnikai magyar pártok tudnak tényleges válaszokat adni a kisebbségi sorsban élő magyarok számára.

Mind a szlovákiai, mind a romániai magyarok száma csökkent a tíz évvel ezelőtti népszámlálási adatokhoz képest. Ezért a felek közös szervezésben olyan konferenciát kívánnak szervezni Erdélyben és a Felvidéken, amely hozzásegít az okok feltáráshoz, és a lehetséges megoldások felvázolásához. A tervek szerint ebbe bevonják a civil szférát is.

Mindkét politikai tömörülés nagyra értékeli az Európai Néppárt kongresszusán elfogadásra kerülő stratégiai dokumentum őshonos kisebbségek védelmére vonatkozó vállalásait. Ez a néppárt kötelékébe tartozó magyar pártok közös munkájának eredménye, amelyre a jövőben mindenki hivatkozhat.

A találkozón a Szövetség részéről jelen volt Borbély László politikai alelnök, Markó Béla szenátor és Bíró Rozália, a Szövetségi Képviselők Tanácsának elnöke.

A Magyar Közösség Pártjának küldöttségében jelen volt még Mészáros Alajos európai parlamenti képviselő, Csáky Pál, az MKP Országos Elnökségének tagja és Gubik László, a Via Nova, az MKP ifjúsági csoportjának elnöke.