Január 28-29-én az Európai Néppárt európai parlamenti frakciója Pozsonyban tartotta kibővített elnökségének ülését. Az európai parlamenti frakcióban négy szlovákiai tagpártnak vannak képviselői, köztük az MKP-nak, Csáky Pál személyében.  A kibővített elnökség programján a szociális politika terén folyatandó hosszú távú stratégiai programot, uniós költségvetési témákat és a migránsválság kérdéseit vitatták meg. A kétnapos program sajtótájékoztatóval zárult, Berényi József MKP-elnök részvételével.

A csütörtöki ülésen meghívottként részt vett Németh Garbiella, az MKP szociális ügyekért felelős alelnöke. Ugyancsak csütörtökön került sor a bajor Hans Seidel Alapítvány által szervezett vitafórumra, amely arra a kérdésre keresett választ, hogy Európának szüksége van-e új és átfogó biztonsági struktúrára. A vitafórumon az MKP részéről Nagy Dávid parlamenti képviselőjelölt vett részt.

Pénteken délben Manfred Weber, a néppárti frakció elnöke a KDH és az MKP elnökével, illetve az SDKÚ képviselőjével közösen tartott sajtótájékoztatót. Manfred Weber a mingránválsággal kapcsolatban elmondta: a Néppárt kétpilléres megoldást szorgalmaz. Egyrészt, végre biztosítani kell az Európai Unió külső határait és akár Görögország kizárásán is el kell gondolkodni, ha az tartósan nem tartja be a schengeni megállapodásból rá háruló feladatokat. Másrészt, a válságövezetek térségében menekülttáborban összezsúfolódó menekülteket konkrét segítségnyújtásban kell részesíteni.

Berényi József, az MKP elnöke, a sajtótájékoztatón elmondta, hogy az Európai Uniót alternatíva nélküli intézményrendszernek tartja az európai polgárok jóléte és biztonsága szempontból. Ezzel együtt az EU-nak jelentős reformokra van szüksége, hogy képes legyen megfelelni azoknak a kihívásoknak, amelyeket jelenleg nehezen, vagy egyáltalán nem képes kezelni. A migránválság kapcsán Berényi üdvözölte az Európai Néppártban fokozatosan lezajló folyamatot, amelynek eredményeként a Néppárt ma sokkal inkább a valóság talaján állva képes működő megoldásokkal előállni. E folyamatban kiemelte Magyarország szerepét, külön kitérve arra, hogy Magyarország déli határainak köszönhetően nincs ma migránválság Szlovákiában. Berényi végül rámutatott arra, hogy bár a nemzeti kisebbségek védelme ma nem tartozik az Európai Unió fő témái közé, az Európai Néppárt az e kérdéshez való nyitott hozzáállásával úttörőszerepet játszik abban, hogy ez a helyzet a kisebbségek javára megváltozzon. Az MKP elnöke a szlovákiai parlamenti választásokkal kapcsolatban hangot adott annak a véleményének, miszerint a jobboldali pártok kampányának az elburjánzott korrupcióról, a klientelizmusról, a szociális és a gazdasági problémákról kellene szólnia, kiegészítve a nemzeti kisebbségek ügyével. Berényi végül felszólította a Néppárt többi szlovákiai tagpártját, hogy a kampányban ne támadják egymást, hiszen a közös cél Fico leváltása.

Az MKP sajtóosztálya

 

01 02 03 04 05 06 07