27 évvel ezelőtt, a rendszerváltás kezdetekor, és még utána is egy ideig, hittünk abban, hogy a szabadság és a többpártrendszer mellett eljön a társadalmi igazságosság ideje is.

Több mint negyed évszázad telt el azóta. Nincs értelme tovább halogatni, hogy mérlegre tegyük, mit értünk el ennyi idő alatt. Politikai és társadalmi téren is szembe kell néznünk a helyzettel, és le kell vonnunk a tanulságot.

Az MKP polgárokkal folytatott konzultációja során egyértelműen kiderült, mi az emberek véleménye. Csalódottak, mert a szabadság és a többpártrendszer nem hozta magával a társadalmi igazságosságot. Sok esetben rosszabb lett a helyzet, nőtt a létbizonytalanság, rengetegen egyik napról a másikra élnek rettegve a holnaptól. A 25 évnyi „szabadság” égbekiáltó szociális igazságtalanságokat termelt ki.

Mindezt tudatosítva a márciusi választás után parlamenti pártként haladéktalanul négy törvénymódosítást kezdeményezünk a társadalmi igazságosság javításáért.

  1. Azonnal kezdeményezzük, hogy a nyugdíjak valorizációja magasabb legyen az infláció mértékénél. Nem támogatjuk a nyugdíjkorhatár emelését, a II. pillérben vissza kell állítani a 9%-os járulékot.
  2. Kezdeményezzük a minimálbér legalább 410 euróra történő emelését. Továbbá javaslatunk szerint a családi pótlék legfeljebb 5 gyermekig emelkedik, több gyermek esetén nagyon komoly, a mindennapokban érezhető adókedvezmény formájában akarjuk támogatni azokat a nagycsaládokat, ahol legalább az egyik szülő dolgozik. A fiatalokat gyermekorientált családpolitikával szólítjuk meg.
  3. Indítványozzuk a szolgálati nyugdíj eltörlését. Javasoljuk helyette a szolgálati bérek emelését, és 25 év szolgálat után járjon az egyszeri végkielégítés. Emellett ösztönözzük a dolgozókat a II. nyugdíjpillérben való megtakarításra, ezáltal növelve majdani nyugdíjukat.
  4. Hangsúlyozzuk az emberséges hozzáállást a tragikus sorsok, a valódi rászorulók iránt, de el kell választani a megélhetési bevándorlókat a menekültektől. A polgárok visszajelzései egyértelműek: a megélhetési bevándorlók segélyezése helyett saját közösségünk fiatal családjait kell támogatni, és növelni a gyermekvállalási és családalapítási kedvet.
  5. március 6-a után az elmúlt 27 évből okulva azonnal a szociális egyenlőtlenség megszüntetéséhez látunk a törvényhozásban. Most megvan rá az esélyünk. Közös akarattal képesek vagyunk rá!

 

 

                                          Samu István - tanár, doktorandusz hallgató, képviselőjelölt