A Magyar Kultúra Napja alkalmából szervezte meg Orgoványi Anikó festőművész Himnusz című kiállítását 2016. január 17-én Nyitracsehin a Jurta Látványtár.

Orgoványi Anikó a Himnusz szavaival nyitotta meg a rendezvényt, majd Csámpai Ottó, a Jurta Látványtár vezetője köszöntötte a művésznőt és a kultúrházban összegyűlt közönséget.

A festőművész szólt a Himnusz születéséről és bemutatta a 10 darab táblaképből álló festménysorozatát. Elmondta, hogy Kölcsey Ferenc születésének 220. és Erkel Ferenc születésének 200. évfordulóján, 2010-ben kezdett hozzá a mű megfestéséhez. A képek háttere bordó, középen díszítőmotívummal. Orgoványi Anikó az első képre a Szent Koronát, a további képekre régészeti leleteken, templomok falán megőrződött ősi motívumokat festett, amelyeket a Himnusz verssorai ölelnek körül. A művésznő megtanulta Kölcsey kézírását, így másolta rá a festményre az egyes versszakokat. A záróképen Erkel Ferenc írásával a Himnusz kottáját jeleníti meg.

Orgoványi Anikónak a kiállítást, Csámpai Ottónak pedig a szervezést köszönte meg Pócsik József, a Zoboralji Via Nova ICs elnöke és Kupecek Róbert polgármester. Pócsik József a magyar kultúra ápolására bíztatta a közönséget, hiszen ez jelenti a közvetlen kapcsot az anyanyelvhez, szülőföldhöz. Csak ezek megtartásával válhatunk egyenes, büszke magyar emberré.  Ezek azok a kincsek, melyeket őseink évezredek alatt felhalmoztak, és nekünk ezekből kell erőt gyűjteni, ebből táplálkozni és lélekben erősödni.  A rendezvény jó hangulatú beszélgetéssel és nótázással zárult.