Rendkívül sikeres a Magyar Közösség Pártjának petíciója, melyet már 65 ezren láttak el kézjegyükkel. Az aláírásgyűjtés folytatódik – tájékoztattak az MKP ma sajtótájékoztatóján Berényi József MKP-elnök, Őry Péter és Németh Gabriella alelnökök, valamint a petíciós bizottság tagjai: Knirs Imre és Furik Csaba.

Őry Péter, az MKP közigazgatási alelnöke köszönetét fejezte ki az aláíróknak. Emlékeztetett arra, hogy eredetileg 10 ezer aláírást tűztek ki célul. Ilyen mennyiség benyújtását követően a belügyminisztériumnak foglalkoznia kell az aláírásgyűjtéssel, mely - mint ismeretes – a kötelező bevándorlási kvóták ellen és a helyi népszavazások mellett szól. Az MKP eredeti célkitűzését a választópolgárokkal való közös akarat eredményeként már több mint hatszorosan teljesítette. A szlovákiai jogszabályok szerint 100 ezer aláírás esetén már a törvényhozásnak is foglalkoznia kell a petíció tárgyával. Az MKP a márciusi parlamenti választások után parlamenti pártként továbbra is prioritásként kívánja kezelni a petícióban megfogalmazott közérdekű akaratot.

Németh Gabriella, az MKP szociális és egészségügyi alelnöke az MKP női képviselőjelöltjeinek kiáltványáról szólt. A szilveszteri németországi történések is igazolják az MKP aláírásgyűjtési kezdeményezésének megalapozottságát. „Kifejezzük szolidaritásunkat az érintett családokkal, megengedhetetlen viszont, hogy Európában kultúránk és értékeink veszélybe kerüljenek. Biztonságban akarunk élni, nulla toleranciát hirdetünk minden fajta erőszakkal szemben” – mondta.

Berényi József, az MKP elnöke azzal összefüggésben, hogy az osztrák kancellár tegnap bejelentette a schengeni határokon való szabad átkelés Ausztriában való felfüggesztését, rámutatott: az osztrák politika a pillanatnyi hangulat alapján alakul. Emlékeztetett arra, hogy tavaly Ausztria bírálta Magyarországot amiatt, hogy kerítéssel védi határait. „Bízom abban, hogy az osztrák döntés elősegíti a schengeni övezet déli határainak védelmét” – mondta az MKP elnöke, aki szerint Európa érdekében bátor lépésekre van szükség, nem pedig pszeudohumanizmusra és a pszeudotoleranciára. „A koncepció nélküli európai politika veszélyezteti az Európai Uniót. Meg kell óvnunk az európai értékeket, utódainkra egy szabad Európát kell hagynunk” – tette hozzá. A jelenlegi európai rendszert a migránshelyzettel kapcsolatban igazságtalannak tartja, hiszen Ukrajna háborús helyzetben élő polgárai nehezebb körülmények között érkeznek az EU-területére, mint a közel-keletről ide vándorlók! Berényi József elmondta, Szlovákiában a közvéleményt az MKP a petícióval is erősítette, „a választókkal kialakult egy közös akart” – mondta.

Furik Csaba, a petíciós bizottság tagja, Kisgéres polgármestere a Szlovákia keleti részében folytatott aláírásgyűjtés eredményeit ismertette. A keleti régióból mintegy 16 ezren támogatták eddig a petíciót (Tőketerebesi járás: 7 ezer, Kassa-környék: 3 ezer, Nagymihályi járás: 1500, Rozsnyói járás: 3500, Kassa város: 1000 és további ezer aláírást hozott, melyek még nem lettek régió szerint szétosztva). „Nemcsak magyarok írják alá, hanem szlovák, roma és más nemzetiségű polgárok is” - mondta.

Knirs Imre, Komárom alpolgármestere, a petíciós bizottság tagja elmondta, a határvárosban nap mint nap szembesülnek a migránsválság okozta problémával, aggályokkal. Több ezren járnak át dolgozni a határon, az emberek féltik a létbiztonságukat. „Az emberek várják a megoldást, amelyet az MKP kezdeményezése is segíthet” – mondta.

O.N.