Kedves Jézuska…ehm… Urunk!

Rég volt már, hogy karácsony előtt levelet írtam Neked, és még sosem tettem ezt számítógépen. Hát igen, változik a világunk, és vele változunk mi is. Ez a levél is eltér a tőlem megszokottaktól. Ezennel nem kérek játékot, inkább csak kiontom Neked lelkem… Neked, aki amúgy is ismered annak legmélyebb titkait.

Legszívesebben azt mondanám, hogy „kösz jól vagyunk, minden a régi”. Ez viszont nem állná meg teljesen a helyét. Vasárnap meggyújtottuk a negyedik ádventi gyertyát otthonainkban. Ez a „minden a régi” kategóriába esik, igen… vagyis, sok helyen ez már nem úgy néz ki, mint régen. Rohanó, materialista világunkban az ádventi gyertya világa egy azon ritka hagyományaink közül, amelyek megmaradtak. Szépen ki lehet díszíteni, jól mutat a szobában, egyszóval: trendi. A hóval együtt viszont sajnos lassan eltűnnek hagyományaink és velük együtt mi magunk is fakulunk.

Uram, ha már itt megbotránkoztál, ne olvass tovább! A meghitt családi pillanatokat, a közös sütést-főzést, készülődést felváltotta ugyanis az eszement karácsonyi vásárlás. Eljutott hozzád a Black Friday híre? Nem, ez nem Nagypéntek, hanem fekete péntek. A nap, amikor megbolondul a világ, és egymást taposva harcolnak az emberek a TV-kért. Amikor a gonosz megkísértett a pusztában, vajon ezeket a képeket is levetítette neked?! Itt nincs ám vége: a lelki felkészülést lecserélték a külsőségek. Fogynak a sorok a templomban és gyóntatószékeknél. Ennek megfelelően nőnek a fodrásznál, kozmetikusnál, szórakozóhelyeken. Szó mi szó, kedves Megváltó, a karácsonyi hangulatot a látszat és üresség váltotta fel. Így várunk Téged a mi külsőleg tökéletes világunkban, csak ne nézz, kérlek, a színfalak mögé…

Még mielőtt végleg kiábrándulnál gyermekidből, vannak kivételek, akik miatt megéri eljönni közénk. Vagyunk páran még Lótok, akiknek a karácsony a család ünnepe maradt. Az a pár szent nap, amikor megszűnik minden. Marad csak az a bizonyos asztal, a méz, dió, alma, ostya, leves, hal és a lényeg: a szeretteink. Együtt a család, amelyet egyesít a szeretet. A Szeretet, aki maga az Isten.

Mindennek tükrében idén egy dologra kérlek: Vigyázz ránk! Óvjad meg néped minden testi és lelki bajtól! Űzzed el a külsőségeket, és gyújtsd fel szívünkben karácsony igazi lángját! Szüntesd meg a látszatot a világban, és vezérelj minket az őszinteség felé! Hozd el közénk fényedet, és világítsd meg az igazi értékeket az életünkben! Bízom benned Uram, reményem!

A Te hű szolgád: Nagy Dávid