Predstavitelia SMK na dnešnej tlačovej konferencii uviedli, že v prípade získania parlamentných mandátov v marcových voľbách opätovne návrh na zriadenia fondu predložia.

Strana maďarskej komunity (SMK) sa nechce vzdať myšlienky vytvorenia Fondu na podporu kultúry národnostných menšín. Predstavitelia SMK na dnešnej tlačovej konferencii uviedli, že v prípade získania parlamentných mandátov v marcových voľbách opätovne návrh na zriadenia fondu predložia. Zdôraznili však, že takýto legislatívny návrh si vyžaduje širšiu diskusiu so všetkými zúčastnenými, ktorí sa venujú menšinovej kultúre na Slovensku.

Práve nedostatočnú spoluprácu predkladateľov návrhu z dielne Mosta-Híd s tými, ktorí organizujú a vytvárajú kultúrny život národnostných menšín, považujú predstavitelia SMK za jeden z hlavných dôvodov, prečo návrh v parlamente neprešiel. Predseda SMK József Berényi preto dnes deklaroval, že pri návrhu, ktorý by predložili zástupcovia SMK, takýto pripomienkovací proces chýbať nebude. Koordináciou chce poveriť Maďarský spoločenský a kultúrny zväz na Slovensku-Csemadok, ktorý vedie člen predsedníctva SMK Gyula Bárdos.

"Poverili sme Csemadok ako najväčšiu menšinovú organizáciu na Slovensku, aby v prípade, že budeme zvolení do parlamentu, oslovil všetkých, ktorí k tomuto návrhu majú čo povedať. Teda tých, ktorých oslovil Most-Híd, ale aj tých, ktorí sa diskusie o návrhu nemali možnosť zúčastniť," vyhlásil Berényi.

Podľa riaditeľa Csemadoku musí byť návrh v takej forme, že bude reflektovať potreby a záujmy všetkých subjektov pôsobiacich v menšinovej kultúre. "Nie je to otázka iba maďarskej, ale všetkých národnostných menšín. Som presvedčený, že ak to bude naozajstná spolupráca, ak budeme mať podporu politikov, aktivistov i tých, ktorí robia v kultúre, budeme s týmto návrhom úspešní," vyhlásil Bárdos.

Napriek tomu, že sa návrh zákona o Fonde na podporu kultúry národnostných menšín z dielne Mosta-Híd dostal do druhého čítania, poslanci ho na zasadaní NR SR 24. novembra neschválili. Návrh predtým nepodporil ani parlamentný výbor pre kultúru a médiá a na konci októbra s ním nesúhlasila ani vláda.

Fond mal riešiť podporu kultúry národnostných menšín a tiež dotačný systém. Mal zabezpečiť systematickú podporu umeleckých a vedeckých aktivít, kultúry a kreatívneho priemyslu národnostných menšín. Peniaze mal podľa návrhu dostávať najmä zo štátneho rozpočtu. Ročne najmenej vo výške osem miliónov eur. (tasr/teraz.sk)