Dnes popoludní pokračovali predvolebné rokovania medzi maďarskými stranami na Slovensku. Na iniciatívu Strany maďarskej komunity – Magyar Közösség Pártja sa v sídle SMK stretli predstavitelia strany so zástupcami Maďarskej kresťanskodemokratickej aliancie – Magyar Kereszténydemokrata Szövetség. Za SMK sa na rokovaní zúčastnil predseda strany József Menyhárt a podpredseda Iván Farkas, za MKDA predseda strany Csaba Fehér a podpredseda János Sárközi.

Rokovacie strany jednotne vyjadrili názor, že v záujme parlamentného zastúpenia je potrebné, aby maďarské strany spojili svoje sily.

MKDA–MKDSZ vzala na vedomie zámer dvoch väčších strán, SMK–MKP a Most-Híd, založiť koalíciu. Konštatuje, že vytvorenie maďarskej jednoty je zodpovednosťou predovšetkým týchto dvoch strán. Popri tom považuje za dôležité, aby nastávajúca koalícia mala široké možnosti politického pôsobenia – zdôrazňujúc vylúčenie extrémistických politických síl.

Rokovacie strany sa zhodli v tom, že zabezpečenie parlamentného zastúpenia maďarskej komunity okrem dvoch väčších strán znamená aj zodpovednosť ďalších strán. Tak, ako SMK-MKP, aj MKDA-MKDSZ je zástancom zjednotenia, a keď sa vytvorí spolupráca, aj MKDA-MKDSZ sa k nej pripojí.   

Rokovacie strany SMK-MKP a MKDA-MKDSZ