Republiková rada Strany maďarskej komunity vyjadruje vďaku za prácu všetkým, ktorí sa zúčastnili na príprave župných volieb, a zvlášť ďakuje voličom za ich odovzdané hlasy za SMK. Výsledky volieb poskytujú z politického i zo spoločenského pohľadu dôležité posolstvo: SMK na južnom Slovensku je dominantnou politickou silou. SMK sa ohľadom počtu mandátov umiestnila medzi politickými stranami na treťom mieste, a tento fakt potvrdzuje, že v najbližších parlamentných voľbách bude treba s SMK nevyhnutne rátať.

RR SMK patrične preciťuje náladu vyplývajúcu z úsilí o zmenu vlády, v tomto duchu sa zapája do celoštátneho politického procesu. V rámci spolupráce medzi stranami je naďalej naším prvoradým záujmom partnerstvo s pravicovými stranami. Republiková rada sa popri tom bude zasadzovať za to, aby sa naša činnosť na úrovni žúp aj v budúcnosti vykonávala predovšetkým v záujme obyvateľov južného Slovenska. Spoľahlivá a zodpovedná práca našich poslancov je kľúčom na dokázanie politickej sily a na ďalšie posilnenie SMK v pozícii celoštátneho politického subjektu.

Základom výchovy a vzdelávania v materinskom jazyku ja materská škola. Preto sme s potešením prijali fakt, že projekt rozvoja materských škôl v Karpatskej kotline pokračuje. V rámci tohto projektu sa opäť dostanú k zriaďovateľom aj na Slovensku výrazné finančné prostriedky. Strana maďarskej komunity pokladá za veľmi dôležite, aby istý stupeň vzdelávania v materinskom jazyku bol dostupný v každej obci s maďarským obyvateľstvom, a v tomto je samozrejmosťou škôlka.

Republiková rada SMK považuje rozhodnutie Ministerstva pôdohospodárstva SR o zaradení  miestnych akčných skupín do celoštátnej siete regionálnych združení Leader za diskriminačné. Jedným z najefektívnejších nástrojov rozvoja vidieka v Európskej únii sú miestne akciové skupiny v štruktúre regionálnych združení Leader. V rámci nich spolupracujú miestne samosprávy, podnikatelia a neziskové organizácie. Z pohraničného, južného územia krajov, ktoré ležia v južnej polovici krajiny, zaradilo ministerstvo do celoštátnej siete minimálny počet miestnych akčných skupín, len na ukážku. Za toto diskriminačné rozhodnutie je zodpovedné ministerstvo, ktoré vedie strana SNS a spoluzodpovedná je strana Most-Híd, na úrovni štátneho tajomníka.

Strana maďarskej komunity nesúhlasí s ad hoc zavádzanými sociálnymi balíčkami vlády, ktoré neprinášajú trvalé a hlavne systematické riešenia na každodenné problémy zabezpečenia rodín. Tieto opatrenia majú čisto charakter politického marketingu a často prenášajú zodpovednosť a finančné nároky namiesto štátu na zamestnávateľov.

Jasným príkladom toho je zvýšenie minimálnej mzdy, ktorú vláda odsúhlasila napriek nesúhlasu zamestnávateľov. Rovnako preniesli zodpovednosť a finančné bremeno pri uzákonení vyplácania 13. a 14. platu, keď ich priznanie nechali na dobrovoľné rozhodnutie zamestnávateľov. Paradoxne túto možnosť vlastným zamestnancom ihneď odopreli, keď viacero ministerstiev okamžite vyhlásilo, že z dôvodu nedostatku finančných prostriedkov ich zamestnanci tieto platy nedostanú.

Strana maďarskej komunity je toho názoru, že pre sociálne odkázaných, pre rodiny s deťmi a pre seniorov treba prijať také zákony, ktoré im zabezpečia dôstojný život, nikoho nediskriminujú a každému sa dostane takej pomoci, na akú sú skutočne odkázaní.

Republiková rada SMK vyzýva slovenskú vládu, aby čím skôr začala zavádzať  štrukturálne systémové opatrenia na rozvoj domáceho agrárneho a potravinárskeho sektora, a tým zvýšiť domácu výrobu a výskyt domácich produktov v obchodných reťazcoch. Obyvatelia Slovenska nemôžu byť vystavení vôli nadnárodných firiem v súvislosti so zásobovaním potravinami a s dvojitou kvalitou potravín.

Bratislava, 25. novembra 2017