Ünnepélyes keretek közt nyitották meg a nagykapacitású oltóközpontot a Párkányi Rendelőintézet épületében, ahol a lakosság oltása a hétvégéken fog zajlani.

Az oltóközpont a Komáromi Agel kórház és Nyitrai megye együttműködésével jött létre. Az oltásra elektronikusan lehetett jelentkezni és lehet a továbbiakban is. Az első napon azokat a 60. életévüket betöltött érdeklődőket oltják, akik a www.korona.gov.sk vagy a https://vakcinacia.nczisk.sk/registracia honlapokon regisztráltak.

Milan Belica, Nyitra megye főnöke a megnyitón elmondta, az oltás intenzitása mindenütt növekszik. Ahogy nő a vakcinával való ellátás, úgy nyitnak a megye területén újabb és újabb oltóközpontokat. Kérte a média segítségét is az oltási kedv növelésében.

„Március 15-én zajlott a nyitrai önkormányzat soron kívüli ülése, amikor a nyitrai nagykapacitású oltóközpontról tárgyaltunk. Megszólítottuk a megye elnökét, tisztiorvosát, a hivatal igazgatónőjét és elfogadták azt a javaslatunkat, hogy Nyitra mellett további két városban hozzunk létre oltóközpontot. Ezek egyike Párkány, amelytől a legtávolabb vannak a kórházakban működő oltóközpontok, a másik pedig Vágsellye. Ezekben a városokban van megyei fenntartású rendelőintézet, ennek alapján még észszerűbb itt oltóközpontokat létrehozni” – fejtette ki Farkas Iván Nyitra megyei képviselő. A képviselő kitért arra is, jelenleg Modernával oltják a 60 feletti korosztályt, de a következő hétvégeken már más vakcina is megjelenhet az oltóközpontban - akár már az ötven, sőt a negyven felettiek oltása is folyhat.

Bolya Szabolcs Nyitra megyei képviselő is kiemelt fontosságúnak tartja, hogy az oltóközpontok jóval közelebb kerüljenek az emberekhez. A párkányi régió különösen távol esik minden várostól, ezért elégedettséggel tölt el, hogy négy héttel a rendkívüli megyegyűlés után, az oltóközpontot Párkányban megnyithatjuk. Meggyőződésem, hogy a járványhelyzetből kivezető út az oltásokban rejlik. Április 26-án újra rendkívüli ülést tart Nyitra megye, melynek napirendjén két újabb oltóközpont létrehozása is szerepel Érsekújvárban és Léván” – tájékoztatott Bolya.

Ma úgy körülbelül 700 embert oltanak be, de ez a szám a továbbiakban akár napi 1200-ra is emelkedhet. Egyelőre hétvégéken fog üzemelni az oltóközpont, de ha szükséges, hétköznapokon is tudják majd fogadni az oltást igénylőket. Az oltásra várakozók közt ott volt Valéria is Kőhídgyarmatról, aki már átesett a koronavírus betegségen. Nem is volt kérdés, eljöjjön-e, mert soha többé nem szeretné azt az állapotot átélni. A legtöbben olyanok várakoztak, akik egyszer már regisztráltak a vakcinaközpont oldalán, de hosszú ideje nem kaptak időpontot. Jelentkezésüket átirányították Párkányba. Az oltás gördülékenyen zajlik.

Forrás: ma7.sk, Bokor Klára