„Atomnagyhatalom lettünk”. Már negyedik alkalommal lesz „országos önkéntes tesztelés”, akarom mondani: screening. Mondhatnám, hogy majdnem minden rendben van, de ez így valótlan. Folyamatos kapkodás, a permanensen változó információk, de most egy mégis más dologra szeretnék rámutatni.

Mint hallottuk, az „elsőkörös screening” után az eredmények függvényében két részre osztják az országot, az újra tesztelőkre és nem tesztelőkre. Azt, hogy milyen eredmények jelentik a határt, na azt előre nem tudhattuk meg, mert ugye minek is? Az tudjuk, hogy az állítólagos enyhítésekre a 0,5 százalékos pozitivási mutató után kerülhet sor. Gondolná az ember, hogy akkor majd ez lesz az országos tesztelési mutató is, de újra csak nem, mert a megszabott újrázási arány az 1,01 százalék feletti érték.  Vélhetően sokat nézik a kedves döntéshozók Vlhová sikereit, mert alpesi síben bizony az egy század döntő lehet. Na de tesztelésben? Ott, ahol a cél minden élet megmentése!

Pillantsunk az adatokra, a nagy vörös zónában 1,01 %-os a Pozsonyi és Nyitrai járás. Körülöttük mindenki tesztel. Csendben mondom, hogy a fővárosba tízezrek ingáznak, itt a legnagyobb a népsűrűség, ott a legtöbb a lakos, legtöbb a kórház. Nyitrán is ott a nagy autógyár, szintén nagy az ingázók tömege. Nekem, mint laikusnak, az ingázás és a népsűrűség bizony fontos adat lenne, már ha életmentési célú döntést készítenék elő…

A történet további érdekessége, hogy a teszteléseknél sem vette senki figyelembe az állandó lakhely kérdését. A Dunaszerdahelyi, Szenci vagy Malackai járásban mennyi nem ottani lakos tesztelt? Nem tudjuk pontosan. A lényeg, hogy Pozsonyban a több százezres városban, ami tele van ingázókkal, na ott nem kötelező az újabb tesztelés, mert ugye 1,01% százalék jött ki. Hogy is mondjam, durva! Lefelezik a járásokat, mert a járások másik fele már így jó? Ha esteleg az eredmények szerint a felezés 2 százalékánál jött volna ki, akkor az 1,99 százalék már nem tesztelne, mert ott jók a mutatók?

Amennyiben tehát a mutatók aránya a fontos, akkor az mennyi 0,5, mennyi 1,01, vagy valami más? A másik lehetőség, hogy kőkemény politikai döntések születnek, azért, hogy a járásoknak a fele mindenképpen legyen rossz, vagy esetleg, hogy a nagy autógyáras járások kikerüljenek az ismétlési kötelezettség alól (Pozsony, Nyitra és Zsolna). Hogyhogy Nagyszombat épp benn ragadt?!

A fene sem érti már ezeket az arányokat…

A sivatagban az oázisokban lehet élni, de onnan elindulva veszélybe kerülhet az ember élete. Az is megtörténhet, hogy a környezete bedönti az oázist, hol homokkal, hol mással. Talán jobb lenne az ingázást, a kórházak számát, a népsűrűséget és nem csupán a matematikai arányt szem előtt tartani.

 Őry Péter