Az MKP idén tavasszal, a himnusz-törvény botrányos módosítását követően petíciót indított a nemzeti kisebbségek szimbólumainak szabad használatáért, mivel Szlovákiában nemcsak a himnuszéneklés vált majdnem törvény által tiltottá, hanem a belföldi sportmérkőzéseken már 2008 óta törvény tiltja a magyar nemzeti színek használatát, a magyar zászló bevitelét a rendezvény helyszínére.  Ami miatt magánszemélyeket és a dunaszerdahelyi futballklubbot is rendszeresen megbírságolják. A petíciót 11 831 személy támogatta aláírásával.

A nemzetiségi szimbólumok szabad használatáról szóló petíció ügyében ma délelőtt a kormányhivatalban fogadták a petíciós bizottság képviselőit. A petíciós bizottság elnökével, Berényi Józseffel, és két további tagjával Bárdos Gyulával és Horony Ákossal az illetékes főosztály tárgyalt.

A tárgyalás ugyan konstruktív hangnemben zajlott, és a kormányhivatal részéről elismerték, hogy a tényleges korlátozás fennáll, ami hátrányosan érinti a nemzeti kisebbségeket, azonban a kormányhivatal részéről a jogszabály formális jogi értelmezéséhez ragaszkodtak, és részükről erre korlátozódott a petíció vizsgálata, amely szerint, mivel a nemzeti kisebbségek szimbólumaira vonatkozóan a szlovák jogrendből hiányzik a „nemzeti kisebbség szimbólumának" meghatározása és szabályozása, ezért ezek használatának korlátozását sem tudják megállapítani. Ezzel szemben Berényi József rámutatott, hogy természetes történelmi fejlődés következtében tekintenek a szlovákiai magyarok saját nemzeti szimbólumként a magyar trikolórra és himnuszra, amely nemcsak állami szimbóluma Magyarországnak, hanem nemzeti szimbóluma is a magyaroknak. Ezáltal hátrányos megkülönböztetés is éri a felvidéki magyarokat, hiszen a más állam szimbólumainak használatát tiltó rendelkezés korlátozza saját nemzeti szimbólumuk használatát, identitásuk kifejezését, amelyet egyébként a szlovák alkotmány is biztosít.

A tárgyalás során a petíciós bizottság jelezte, hogy következő lépésként egy beadványban konkrétan és ismételten a sportrendezvényekről szóló hatályos törvény tiltó rendelkezésének módosítását fogja kérelmezni. Abban mindkét fél egyetértett, hogy a nemzeti kisebbségek szimbólumhasználatát is biztosító jogi szabályozás elfogadásával lehetne a kérdést megfelelően rendezni.