Berényi József és Horony Ákos ma Dunaszerdahelyen sajtótájékoztatót tartottak a Magyar Közösség Pártjának (MKP) a nemzeti kisebbségek szimbólumainak használatáért indított petíciójáról, amelyet a felvidéki magyarok kitelepítésének emléknapján, ez év április 12-én indítottak.

A Magyar Közösség Pártja által indított aláírásgyűjtés petíciós bizottságában Berényi József volt a közigazgatási szervvel való kapcsolattartással megbízott személy. A sajtótájékoztatón elmondta, hogy az úgynevezett „himnusztörvény” megszavazása után kezdték gyűjteni az aláírásokat, és nem álltak le akkor sem, miután a szlovák parlament korrigálta azt. Az MKP petíciója ugyanis ennél szélesebb témát érint, mégpedig a nemzeti szimbólumaink szabad használatáért szól.

A petíció szövege:

„Mi, a Szlovák Köztársaság polgárai, kiindulva a Szlovák Köztársaság nemzetközi kötelezettségvállalásaiból és Alkotmányából, felszólítjuk a Szlovák Köztársaság Belügyminisztériumát, Kulturális Minisztériumát és Oktatási Minisztériumát olyan jogszabályi módosítások kezdeményezésére, amelyek értelmében a nemzeti kisebbségek jelképeinek használatára semmiféle korlátozás ne vonatkozzon.”

A törvény értelmében ha a petíciót aláírók száma meghaladja a tízezret, az illetékes minisztérium tárgyal az aláírásgyűjtés kezdeményezőivel. Az MKP a szükséges tízezer aláírás felett még további ezret is gyűjtött, hogy az ellenőrzés során esetlegesen érvénytelennek minősített aláírásokat leszámítva is rendelkezésre álljon a törvényben előírt számú aláírás.

Berényi József köszönetét fejezte ki minden aláírónak. Ha a választások után az MKP visszakerül a parlamentbe, akkor képviselőik ott is kezdeményezni fogják, hogy törvény garantálja nemzeti szimbólumaink szabad használatát.

Horony Ákos jogászként segítette a petíciós bizottság munkáját. A sajtótájékoztatón elmondta, a jövő hét folyamán a belügyminisztériumban leadják az aláírásokat. Visszatekintett arra, hogy még a Fico-Slota-Mečiar vezette kormánykoalíció (2006-2010) idején hoztak olyan törvényt, mellyel akadályozzák nemzeti jelképeink használatát a sportrendezvényeken, így van ez a dunaszerdahelyi DAC-szurkolóival szemben is. Követendő példaként említette a magyarországi helyzetet. (forrás: felvidek.ma)