Fórum a nemzetpolitikáról - elindult a VII. MartFeszt

Szerdán megnyílt a VII. Martosi Szabadegyetem. Az esti fórum vendége volt Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár, Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke és Menyhárt József, a Magyar Közösség Pártja elnöke.

A MartFeszt nyitónapi fórumának immár hagyományosan vendége Kövér László. A magyar Országgyűlés elnöke idén nem tudott részt venni a fórumon, üdvözletét Potápi Árpád János tolmácsolta a hallgatóságnak. Kövér László a Fidesz rendkívüli elnökségi ülésére volt hivatalos. A beszélgetést Gubík László, a MartFeszt főszervezője moderálta. 

Ahogy a Martosra kilátogatók megszokhatták, a fórum első témája az eltelt év értékelése volt. 

Potápi Árpád János a magyar kormány nemzetpolitikájának utóbbi évét foglalta össze. Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy múlt áprilisban harmadik alkalommal kapott kétharmados felhatalmazást a Fidesz-KDNP pártszövetség. A magyar demokrácia szilárdságát bizonyítja, hogy egyetlen alkalommal sem rendeztek előrehozott választást 1990 óta.

2014 óta a magyar Országgyűlés nemzetgyűlés is egyben, hiszen a határon túli magyarok is leadhatják a voksukat. Az idei EP-választáson első ízben szavazhattak a kárpátaljai és a délvidéki magyarok - emelte ki az államtitkár a magyar nemzetpolitika egyik legfőbb vívmányát. Potápi emlékeztetett, a 2010 utáni kormányzás első évei megalapozták a ma már sikeresen működő nemzetpolitikai programokat. 2015-től indult el a szülőföldön való boldogulás támogatása, a gazdasági, kulturális, oktatási, szociális programok tekintetében ma már egységes Kárpát-medencéről beszélhetünk - hangsúlyozta az államtitkár. Tavaly a külhoni családok éve, idén a gyermekek éve állt a nemzetpolitika homlokterében. Nemzetpolitikai cél, hogy a szomszédos országok is erősödjenek, ezzel erősödik Magyarország és a magyar közösségek is. Idén a Rákóczi-emlékév eseményei zajlanak. Jövőre a trianoni döntés centenáriuma arra emlékeztet minket, hogy a nemzet feldarabolása dacára megmaradtunk és képesek vagyunk közösen gondolkodni - fogalmazott az államtitkár.

Menyhárt József emlékeztetett arra, hogy a fórumot megelőzően avatták fel a martosi református közösség óvodáját, amely a pártelnök szerint "erős vára lehet a magyar megmaradásnak". 

A pártelnök elemezte az elmúlt év választásait. A tavaly őszi önkormányzati választáson az MKP növelni tudta településvezetői és képviselői számát. Az államfőválasztás deprimálóan hatott a magyar választókra, ebben önkritikát kell gyakorolni - mondta el Menyhárt, aki visszalépett a jelöltségtől. A visszalépés kedvezőtlenül hatott az EP-választás eredményeire is, ahol bár erős listát sikerült állítani, kevéssel az öt százalékos küszöb alá szorult az MKP. A választási eredmény - először fordul elő, hogy nem jutott mandátumhoz a felvidéki magyarság - komoly tanulságokkal szolgál. 2020-ban az a veszély fenyeget, hogy a pozsonyi parlamentbe sem jut magyar képviselő.

Erős Magyarország adhat csak jövőképet a határon túli közösségeknek. Ez hál Istennek adott is - fogalmazott Szász Jenő. Magyarországnak erős szövetségi rendszerre van szüksége, a V4 egy erős szövetséggé nőtte ki magát – sokszor a Nyugat akaratával szemben. Bravúros teljesítmény volt a V4 részéről, hogy megakadályozta Timmermans bizottsági elnökké választását. Sokszor nemcsak ideológiák mentén lehet politikai szövetségeket kötni, hanem vannak olyan racionális érvek, melyek felülírhatnak ideológiai meggyőződéseket. A magyarság akár kovásza is lehet a közép-európai államok szövetségének - hangsúlyozta Szász Jenő. 

A beszélgetés második körében a nemzetstratégiáról beszéltek a meghívottak. Potápi Árpád János hangsúlyozta a magyar állam a határon túli magyar intézményeket is támogatja, gondolhatunk például a Selye János Egyetemre.  Az államtitkár fontosnak nevezte a magyar politikai intézményrendszer megerősítését: jó példaként említette a kárpátaljai szervezetek összefogását. Bőven van teendő a következő években - hangsúlyozta Potápi, meg kell fordítani a kedvezőtlen demográfiai folyamatokat.

Menyhárt József szerint 2020-nak a magyar összefogás évének kell lennie a Felvidéken. A jővő évi választás kihatással lesz a következő évek választásaira is. A szlovák politika átrendeződését sem lehet figyelmen kívül hagyni, az MKP erejét éppen az etnikai érdekképviselet adja. A magyar emberek, a sikertelenséget megunva, szlovák pártokra is szavazhatnak - figyelmeztetett a pártelnök. A Híd ajánlata választási listájának megnyitásáról Menyhárt szerint arrogáns javaslat. Megoldásnak a választási koalíciót vagy a választási pártot nevezte a pártelnök. Az együttműködés bázisai a sikeres, helyben elfogadott településvezetők lehetnek. A választási párt felállítása az októberi listaállításig, a szűkös idő ellenére, megoldható - csak akarat kérdése. 

Szász Jenő arra emlékeztetett, hogy 2020 ne csak a nemzeti összetartozás éve legyen, hanem a messze földre elvándoroltak térjenek haza - szolgálva a megmaradást.

(Forrás: Ma7: https://ma7.sk/kozelet/aktualis/forum_martos)