A parlament ma ismételten elfogadta az állami jelképekről szóló törvényt a botrányt keltő formában, ezzel megtörte a köztársasági elnök vétóját. Azt is elfogadta, hogy a Most-Híd módosító javaslatáról, amellyel a törvény himnuszokra vonatkozó rendelkezését módosítanák, gyorsított eljárásban fog tárgyalni.

A törvénymódosítás elfogadása esetén visszaáll a korábbi jogállapot, vagyis a himnusz elhangzása, illetve eléneklése kapcsán nem lehet majd bírságolni. Ez azonban – ha a jelképhasználat kérdését tekintjük – nem jelent semmiféle előrelépést ezen a területen, hisz a magyar zászló használatát továbbra is törvény tiltja a sportrendezvényeken. Jelenleg csak a vegyes párt képviselői által elkövetett fatális hiba kijavítása zajlik.

A Magyar Közösség Pártja szerint a nemzetek közötti egyenrangú és egyenjogú viszony az, amely az elvárható állapotot jelenti. A törvény tervezett „visszamódosítása” viszont nem az egyenjogú állapot megteremtését eredményezi, ezért tartjuk elengedhetetlennek a nemzeti szimbólumok szabad használta érdekében további lépések megtételét.

Úgy gondoljuk, hogy amennyiben a kérdés ilyen botrányos módon már asztalra került, akkor a zászlóhasználat kérdését, és úgy általában a nemzeti kisebbségek jelképhasználatának kérdését is meg kell oldani. Ezért az MKP aláírásgyűjtést indított annak érdekében, hogy minden ilyen jellegű korlátozás legyen eltörölve és a nemzeti kisebbségek jelképhasználatát átfogó és kielégítő módon rendezzék.

Menyhárt József,
az MKP elnöke

Címkék: Menyhárt József ,