A petíciós ív itt érhető el:

A Magyar Közösség Pártja petíciót indított a nemzeti kisebbségek szimbólumainak használatáért. A sajtót ma délben az MKP pozsonyi székházában Menyhárt József MKP-elnök, Őry Péter, az MKP OT elnöke, Berényi József országos elnökségi tag, a petíciós bizottság elnöke és Horony Ákos jogász tájékoztatták.

Menyhárt József reagált az aktuális politikai történésekre is. Úgy látja, azzal, hogy Andrej Kiska köztársasági elnök visszaküldte a „himnusztörvényt” a parlamentbe, megtette, amit megkövetelt az igazságosság: megvétózta az állami jelképekről szóló törvényt.

„Sokan elmondták, mi is elmondtuk, hogy ez a törvény úgy, ahogy van, rossz, nem csak a himnuszra vonatkozó része. Az államfő nem taktikázott, az elnök dolga az, hogy az értelmezhetetlen és végrehajthatatlan, tehát káros jogszabályokat visszaküldje a parlamentbe. Most a Híd képviselőin a sor, hogy a törvény ellen szavazzanak, és ehhez többséget szerezzenek a parlamentben! Különösen arcátlan, hogy a törvényeket azok elolvasása nélkül megszavazgató képviselők az államfőt kritizálják azért, mert az a dolgát végzi! Rég lejárt a kibeszélések és másra mutogatások ideje, cselekedni kell!” – fogalmazott az MKP elnöke.

Menyhárt József hangsúlyozta, hogy a nemzeti közösségek szimbólumainak szabad használatát kell törvényileg biztosítani, minden erre vonatkozó korlátozást, szankcionálást törölni kell a szlovákiai jogrendből.

Őry Péter emlékeztetett arra, hogy éppen április 12-én indítják útra a petíciót, azon a napon, amely a felvidéki magyarok kitelepítésének emléknapja. Szimbolikus a párhuzam, ma is küzdenünk kell jogainkért.

Berényi József a petíciót ismertette. A petíció szövege: „Mi, a Szlovák Köztársaság polgárai, kiindulva a Szlovák Köztársaság nemzetközi kötelezettségvállalásaiból és Alkotmányából, felszólítjuk a Szlovák Köztársaság Belügyminisztériumát, Kulturális Minisztériumát és Oktatási Minisztériumát olyan jogszabályi módosítások kezdeményezésére, amelyek értelmében a nemzeti kisebbségek jelképeinek használatára semmiféle korlátozás ne vonatkozzon.

Horony Ákos jogászként segíti a petíciós bizottság munkáját.

A petíciós bizottság összetétele: Berényi József, a közigazgatási szervvel való kapcsolattartással megbízott személy (Alsószeli), Őry Péter (Csallóközcsütörtök), Bárdos Gyula (Szenc), Géresi Róbert (Abaújszina), Józsa Mónika (Vága), Horony Ákos (Dunaszerdahely).

O.N., Felvidék. ma

A petíciós ív alábbi érhető el: