Az utóbbi hetekben tanúi lehettünk egyes köztársaságielnök-jelöltek különféle nyilatkozatainak visszalépésükről. A tettek embere akarok lenni, ezért nem magyarázkodom, nem ígérgetek, hanem azzal az információval állok önök elé, hogy a mai napon visszalépek államfői jelöltségemtől a legerősebb jobboldali demokratikus jelölt, Robert Mistrík javára.

2004-ben számunkra nem adódott reális lehetőség az államfőválasztás 2. körében. Akkor magam sem szavaztam. Az akkori jobboldali jelöltek makacssága ahhoz vezetett, hogy Ivan Gašparovič, mintegy a Smer tagja lett a köztársasági elnök. A Smer az ő segédletével is és a 2004-es egyeztetés hiánya miatt mérhetetlenül leépíthette ezt az országot. Ezért néz ki így a kormány, a parlament, legújabban pedig az Alkotmánybíróság. A problémák gyökerei 2004-hez nyúlnak vissza.

Az én felelősségem is, hogy hozzájáruljak a változáshoz. Remélem, mai elhatározásom más demokratikus jelölteket is arra késztet majd, hogy átértékeljék hozzáállásukat.

Ezennel arra kérem az MKP szimpatizánsait és a magyar szavazókat, hogy az elkövetkező küzdelemben álljanak ki Robert Mistrík mellett már az első körben, hogy a második körben legyen kire szavaznunk. Szlovákia rövid történetében a magyar választók mindig a demokratikus erőket támogatták, hiszem, hogy most is így lesz.

Maroš Šefčovičnak majdan ki kellene neveznie Robert Ficót az Alkotmánybíróság elnökévé – ez magáért beszél. Štefan Harabin a jelen választások legnagyobb szélhámosa: rendszeren kívülinek adja ki magát, miközben az elmúlt évek legrosszabb rendszereinek megtestesítője: a kommunista, a mečiarista és a Smer-es rendszeré. Közös felelősségünk, hogy ezeket a múltbeli embereket és a politikai biznisz követőit ne engedjük az elnöki palotába. Ezért lépek vissza a megmérettetéstől, hogy segítsek győzelemre juttatni a tisztességes Szlovákiáért folytatott küzdelmet.

Pozsony, 2019. február 19.