16 település polgármestere 8 európai országból vehette át június 28-án Strasbourgban a 2018-as évre szóló Európa Diplomát. A kitüntetést az Érsekújvári járásbeli Szímő község is megkapta, amely 2017-ben a szlovákiai „Év Faluja” versenyben második helyezést ért el.

Az ünnepélyes díjátadóra Strasbourgban, az Európai Tanács székhelyén került sor. A díjátadón részt vett Bób János, Szímő község polgármestere a község küldöttségnek kíséretében, valamint a rendezvényt megtisztelte jelenlétével Marek Eštók, Szlovákia strasbourgi nagykövete is.

A díjat négy kategóriában osztják ki: 1. Európa-díj (Ivano-Frankovsk ukrán város kapta); 2. Becsület Plakett (7 település kapta meg); 3. Becsület Zászló (8 település kapta meg); 4. Európa Diploma (16 település kapta meg).

A díjazottak közé tartoztak az alábbi országok települései:

Franciaország – Angers; Németország – Bad Krozingen, Stuttgart; Olaszország – Gaeta; Litvánia - Naujoji Akmenė; Lengyelország - Mińsk Mazowiecki, Płońsk; Szlovákia – Szímő; Törökország -Ahmetbey, Edremit, Kahramankazan, Lüleburgaz, Şişli, Süleymanpaşa; Ukrajna – Kijev, Lvov.

Az Európa Diploma nem csak a települések európai szintű munkásságát díjazza, de ösztönzőként szolgál arra, hogy továbbra is fejlesszék és fenntartsák a jó kapcsolataikat testvérvárosaikkal és európai partnereikkel.

Az Európai Tanács Parlamenti Közgyűlése már 1955 óta osztja ki évente a díjat az Európa Tanács tagállamai közt. Emellett a nyertes települések elnyerhetik a becsület zászlaját, a becsület emlékérmét és a legrangosabb elismerést, az Európa-díjat is.

Szlovákia 25 évvel ezelőtt lépett be az Európa Tanácsba. Ebből az alkalomból Marek Eštók, Szlovákia Strasbourgi nagykövete meghívta Szímő község küldöttségét az ebből az alkalomból rendezett ünnepségre, melyen Peter Pellegrini, Szlovákia miniszterelnöke egy Alexander Dubček-mellszobrot ajándékozott az Európa Tanácsnak, majd átadta a később a dicsőség járdáján elhelyezett Dubček-csillagot. A kormányfő és a nagykövet elismerésüket fejezték ki Szímő községnek az Európa Diploma elnyerése alkalmából.

Címkék: Szímő,