Rimaszombatban a futballakadémia létrehozása a Miskolci Borsodsport Invest Kft hathatós együttműködésével nemzetiségi kérdésbe csapott át – évszázados sérelmekre és valótlan állításokra hivatkozva. A rimaszombati képviselőtestület és a magyarországi befektető közötti tárgyalások már hosszú hónapok óta folynak. A keddi (2018. 06. 26.) testületi ülésen, amelyen a leendő magyar partner képviselői is jelen voltak sem született érdemleges döntés.

Ivan Hazucha önkormányzati képviselő, egyben a SMER-SD járási elnöke felszólalásában azt taglalta, hogy a fociakadémia létrehozásával a szlovák gyerekek asszimilációja fenyeget, és elmagyarosodással riogatott. „Tartok a jövőtől Szlovákia és a Magyar Köztársaság egyenrangúsága és korrektsége tekintetében, mert valóban rosszak a tapasztalataink az elmúlt évszázadból”, hangsúlyozta. Majd hozzátette, hogy a 20. század során 4-szer, 5-ször is megtámadtak minket ebből az országból. „De Magyarország ebben a században is nagyon gyakran vonja kétségbe államiságunkat. Magyarország miniszterelnökétől is ezt halljuk, amikor a V4-es partnerekről beszél, gyakran elkerül minket. A Szlovák Köztársaságot nem említi. Megemlíti a Lengyel Köztársaságot, a Cseh Köztársaságot, de minket nem…”

Megengedhetetlenek az ilyen kijelentések. Több képviselő is felháborodott amiatt, hogy valaki a 21. század Európájában régmúlt érvekre és okokra hivatkozzon. Különösen most, amikor gyakran hangsúlyozzuk, hogy javulnak a szlovák-magyar kapcsolatok. 

A Magyar Közösség Pártja mélyen elítéli az ilyen megnyilvánulásokat, ráadásul amelyeknek semmi köze a beruházási és sportkérdésekhez. Reméli, hogy a sportakadémia csakhamar létrejön – egyaránt a szlovák és a magyar fél megelégedésére. Az MKP egyúttal felszólítja a kormánypártokat, ügyeljenek rá, hogy magas beosztású tisztségviselőik őrizkedjenek az ilyen soviniszta megnyilvánulásoktól.

Videó 24:25-től

https://www.youtube.com/watch?v=kn1OxDu5mV8&feature=youtu.be

Az MKP sajtóosztálya