A Magyar Közösség Pártja támogatja és kiáll a szlovákiai gazdák azon követelései mellett, amelyek az agráriumban évek óta felhalmozódó problémák mielőbbi megoldására irányulnak.

Az MKP eddigi több nyilatkozatában is rámutatott, hogy az agrárium az élelmiszeripar és ezen belül a szlovákiai gazdák gondjai nem tartoznak a szlovák kormány prioritásai közé. Több alkalommal szólította fel a szlovák kormányt, hogy ezen a területen minél hamarabb hozzon létre szakmailag megalapozott változásokat és reformokat. A mindenkori állami költségvetésből különítsen el anyagi forrást olyan beruházási alapok létrehozásához, amelyek hatékonyan fogják támogatni az agrár- és élelmiszerágazat fellendítését, biztosítva új kis- és középvállalkozások létrehozását a fiatal generációk bevonásával és esélyegyenlőségének megteremtésével. Az ágazat reformjának megvalósításával kapcsolatban tartsa fontosnak és prioritásnak több ezer munkahely megteremtésének lehetőségét, valamint a hazai független élelmiszerbiztonság megteremtését a hazai agrár- és élelmiszerágazat fellendítésével, amely egyben megteremtheti és garantálhatja a vidéki életforma tisztességes fenntarthatóságát Szlovákiában. Az évtizedek óta ígért területrendezés, a földrendezés és a termőföldek tagosítása befejezésének megoldása a szlovák kormány egyik elsődleges feladatának kellene lennie a földtulajdonjogi és földhasználati jogok rendezésének érdekében. Ezt nem válthatja ki egy olyan törvényrendelkezés, amely több tízezer földtulajdonos és több ezer gazdálkodó érdekeit sérti.

Mára nyilvánvaló, hogy az agrártárca szakmai tevékenysége szinte csak az Európai Unió támogatási forrásainak elosztására koncentrálódik, ötvözve több esetben a korrupciótól sem mentes ügyletek tolerálásával. Mindezt teszi ahelyett, hogy a vidék hangját meghallgatva egy szakmailag megalapozott szlovákiai agrár-, vidékfejlesztési és élelmezési koncepciót alakítana ki megfelelő és rugalmas törvényi hátérrel, amely egyenlő esélyt ad minden szlovákiai gazda és élelmiszer-előállító tisztességes érvényesülésének és megélhetésének, amely a vidék fejlődésének és megmaradásának egyik alapvető záloga.

Az MKP a fentiek kapcsán is üdvözli és egyetért a szlovákiai gazdák mai, május 4 –i tiltakozó megmozdulásával jogos követeléseik érdekérvényesítésében.

Varga Péter,

az MKP mezőgazdasági és környezetvédelmi alelnöke

 

Pozsony, 2018. május 4.

Címkék: Varga Péter ,