A Magyar Közösség Pártja Nyitra megyei jelöltjei, Farkas Iván megyeelnök – és képviselőjelölt, valamint Szigeti László és Bolya Szabolcs képviselőjelöltek, sorra látogatták a régió iskoláit, abból a célból, hogy a felső tagozatos tanulók részére átadják az „Arany Szalontája, Szalonta Aranya” címen megjelent képes albumot, mely a költőóriás születésének 200. évfordulója alkalmából látott napvilágot, Nagyszalonta Város adományaként.

A szülőváros a következő üzenettel indította útjára a kiadványt: „Az Arany Szalontája, Szalonta Aranya ünnepi album, minden nemzeti érzelmű, hazáját szerető, a magyar irodalom és történelem iránt érdeklődő embernek, elsősorban a magyar nyelven tanuló diákoknak, a Kárpát-medence területén és a tengeren túl.”

Farkas Iván és Bolya Szabolcs megérkezik a könyvekkel a párkányi magyar alapiskolába (Fotó: Berényi Kornélia)

Elsőként a párkányi Ady Endre Alapiskolában adták át az impozáns kiadású könyvet, majd a kéméndi Petőfi Sándor Alapiskolát és a Szalkai Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskolát látogatták meg. A köbölkúti Stampay János Alapiskola látogatását a szőgyéni Csongrády Lajos Alapiskolában tett látogatás követte, majd a Kürti Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskolába vitték el az ajándékkönyveket. A következő napokban a muzslai Endrődy János Alapiskolába szintén elviszik a képes albumot, hogy átadják a felső tagozatos tanulók osztályfőnökeinek, miként tették a régió összes magyar tannyelvű oktatási intézményében.

A Szalkai Alapiskolában a tanulók átveszik az Arany-albumot (Fotó: Berényi Kornélia)

Az MKP párkányi régiójának Nyitra megyei képviselőjelöltjei a következő ajánlással juttatták el a magyarul tanuló diákoknak az ünnepi albumot: „…Arany János élete, munkássága bizonyosság arra, hogy szorgalommal és kitartással a legszerényebb laktól is el lehet jutni az akadémiai nagyságig. Soha nem fakuló költészete pedig azt példázza, hogyha a tudás és tehetség az anyanyelv és a szülőföld iránti alázattal párosul, akkor halhatatlan, elpusztíthatatlan lesz az eredmény. Mindnyájunk közös feladata, hogy a szellemóriássá nőtt Arany János rendkívüli életművéhez, példamutató életéhez és költészetéhez hűek maradjunk, hogy születésének háromszázadik évfordulóján is legalább annyian beszéljünk itt a Felvidéken magyarul, mint ma, mert a magyarul beszélők számára Arany az anyanyelvet jelentette.”

Forrás: Felvidék.ma, Berényi Kornélia

Ajándékkönyvek osztása Kéménden (Fotó: Berényi Kornélia)