A sajtóban megjelent román külügyi információk szerint a Smer – SNS – Most-Híd alkotta szlovák kormány csatlakozott Románia beadványához, amely a luxemburgi uniós bíróságon támadta meg a Minority SafePack elnevezésű európai kisebbségvédelmi kezdeményezést.

Az elmúlt hetekben a felvidéki, az erdélyi magyarság körében és más uniós tagországokban is aláírásgyűjtési akció indult a kezdeményezés támogatására, amelynek célja, hogy egymillió aláírás összegyűjtését követően az Európai Unió a tagállamok számára kötelező jellegű kisebbségvédelmi jogszabályokat alkosson. A Felvidéken az aláírásgyűjtést a Magyar Közösség Pártja szervezi és koordinálja.

Az MKP pénteken levélben fordult a szlovák belügyminisztériumhoz, hogy első kézből tájékozódjon a sajtóban megjelent információk valódiságáról. A további lépésekről a szlovák belügy válaszának ismeretében döntünk.

Az MKP általánosságban véve felháborítónak tartaná, ha egy magyar szavazatokkal kormányra kerülő párt asszisztálna egy olyan lépéshez, amely szembemegy az Európai Unió területén élő kisebbségek, köztük a Kárpát-medencei magyarság érdekeivel.

Az MKP sajtóosztálya

Címkék: Európa, FUEN