A Magyar Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottsága ma Dunaszerdahelyen folytatta a Felvidékre kihelyezett ülését. A tanácskozás után Pánczél Károly bizottsági elnök, Menyhárt József MKP-elnök és Berényi József, Nagyszombat megye alelnöke és elnökjelöltje tájékoztatták a sajtót.

Menyhárt József tájékoztatott arról, hogy a bizottság csallóközi útja során járt Nyárasdon, Bősön és Dunaszerdahelyen, amely helyeken a közélet meghatározó embereivel találkoztak. Az eszmecserék során szó volt arról a nemzetpolitikai paradigmaváltásról, hogy a magyar kormány a kultúránk, az oktatásunk mellett már gazdaságunk megerősödését is támogatja. Fontos, hogy az emberek otthon, szülőföldjükön boldoguljanak – mondta az MKP elnöke.

Pánczél Károly részletesen ismertette a magyar kormány két aktuális, a Felvidékre érkező támogatását, az óvodák megsegítését, illetve a gazdaságélénkítő csomagot. Ezek gyakorlati megvalósításáról a magyar kormány szlovákiai koalíciós partnerével, a Magyar Közösség Pártjával eszmecserét folytat. Élénk figyelemmel kísérik a november 4-i szlovákiai megyei választásokat, abban bízva, hogy az MKP erős képviseletet szerez a felvidéki magyarságnak a megyei önkormányzatokban. Látogatásuk egyik legmeghatóbb mozzanatának azt a párbeszédet nevezte, mikor azt hallotta az egyik beszélgetőpartnerétől, hogy „semmi mást nem kérünk önöktől, csak egy erős Magyarországot.” Mert egy erős Magyarország mindig támasza lesz az elszakított magyarságnak.

Berényi József tájékoztatott Nagyszombat megyének a magyarországi megyékkel való együttműködéséről. A szövetségnek már konkrét eredményei vannak, a sikeres pályázatoknak köszönhetően kerékpárutak épülnek, és megújul a jókai vízimalom is. Szólt az MKP Nagyszombat megyei eredményeiről is, megemlítette a galántai szakközépiskolában folyó magyarul történő oktatás újraindítását, valamint a Nagyszombatban a napokban átadott, kétnyelvű Kodály-emlékművet is. Örömét fejezte ki, hogy ma már a szlovák politikai elit sem tekinti botrányosnak, hogy egy olyan magyarországi bizottság, mely a magyar államhatáron túl élő nemzettársakkal való együttműködéssel foglalkozik, ellátogat oda, ahol nemzettársaik élnek. (O.N.)