A Magyar Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottsága két napos kihelyezett ülést tart a Felvidéken. Szerdán Érsekújvár városában tanácskoztak, csütörtökön pedig Dunaszerdahelyen tartanak kibővített ülést. Az első nap fejleményeiről Pánczél Károly bizottsági elnök és Farkas Iván MKP-gazdasági alelnök, Nyitra megye MKP-s elnökjelöltje tartottak sajtótájékoztatót, melyet Kocur László, az MKP pártigazgatója vezetett.

Pánczél Károly elmondta, Magyarország Alaptörvényéből eredően természetes dolog, hogy rendszeres üléseznek a magyar államhatáron túl élő magyarok által lakott településekben is, hiszen a határon túl élő magyarokért felelősséggel tartoznak. Az Országgyűlésben éppen ennek a bizottságnak a feladata, hogy kapcsolatot tartson a Kárpát-medencei magyarsággal és a távoli diaszpórával. Ezekre az ülésekre meghívják az adott régióban élő partnereiket is. Miután a magyar kormánynak a nemzetpolitikában Szlovákiában az MKP a koalíciós partnere, így magától értetődően Farkas Iván társaival részt vett a bizottság ülésén. Mint mondta, személyes jelenlétükkel is segíteni akarják, hogy a november 4-i megyei választásokon az MKP önkormányzati képviselőjelöltjeinek, illetve elnökjelöltjeinek a sikerét. Pánczél Károly hangsúlyozta, hogy az MKP megyei szinten a felvidéki magyarság hiteles képviselője napjainkban is, és bízik benne, hogy az idei megyei választásokon tovább erősödik. Külön öröm, hogy ez olyan időszakban történik, amikor Magyarország részéről jelentős anyagi támogatás érkezik a felvidéki óvodák támogatására, illetve a gazdaság élénkítésére. Ezek a pénzek a Felvidékén élő magyarok boldogulását hivatottak segíteni, mégpedig otthon, a szülőföldjükön.

Farkas Iván megköszönte, hogy a bizottság Érsekújvárban tartotta első napi ülését. Abban a városban, amelynek a Fő téren lévő nagytemplomát éppen magyarországi támogatásból tudták felújítani. A magyar kormány gazdaságélénkítő programjával kapcsolatban elmondta, hogy néhány évvel ezelőtt, amikor a Felvidék gazdasági fellendülését célul tűző Baross Gábor Tervet mutatták be, sokan kérdezték, hogy ennek megvalósítására lesznek-e anyagi források? „Most elérkezett ennek is az ideje” – mondta Farkas Iván, utalva a magyar kormány gazdaságélénkítő csomagjára, melynek első körében 5 milliárd forinttal támogatják a felvidéki kisvállalkozókat. Rendkívüli jelentőségűnek nevezte azt a szemléletváltozást a magyarországi nemzetpolitikában, hogy míg korábban főleg az identitásra, nyelvünkre, kultúránkra, hagyományainkra fókuszálódott a támogatás, most már ez kibővült a gazdasági támogatással is. Erre óriási szükség van, hiszen Szlovákia déli régióiban a történik a legnagyobb mértékű elvándorlás, ugyanis a pozsonyi támogatások azokat – egy-két kivételtől eltekintve – elkerülik, és így az ott élőknek nincs lehetőségük az érvényesülésre. „A Kárpát-medencei gazdasági térben való gondolkodás lett úrrá Magyarországon” – hangsúlyozta Farkas Iván. (on)