Václav Mika vezetésével a felmérések alapján a  Szlovák Rádió és Televízió a legmegbízhatóbb hírszolgáltatóvá vált a lakosság körében. Nem meglepő tehát, hogy a kormánykoalíció szlovák pártjai - a Smer és az SNS - inkább más személyt látnának szívesen a közmédia élén.

Ugyanakkor a jelenlegi igazgatónak sem sikerült javítani a magyar nyelvű műsorszórás anyagi, szakmai és minőségbeli helyzetén. A szlovák közszolgálati televízió magyar nyelvű adása mind mennyiségben – az adásidő messze elmarad még a törvény által megszabott keretektől is -, mind pedig minőségben elmarad az elvártaktól.

A magyar szempontból monopolhelyzetben levő Pátira rádió publicisztikai és hírműsorai esetében többször előfordult politikai elfogultság, ami közszolgálati feladatokat ellátó média esetében megengedhetetlen. A személyi összefonódások és a személyi állomány kontinuitása – megfelelő szakemberek kinevelésének hiánya – nem szolgálja sem az objektív, sem pedig a minőségi tájékoztatást. Mindez a közmédia szakmai tanácsainak asztalára is került, ami rossz fényt vet a közmédia nemzetiségi műsoraira.

Az MKP számára az igazgatóváltás egyik legfontosabb fokmérője, hogy javul-e a helyzet e téren, és ha igen, milyen mértékben. Álláspontunk szerint nem az igazgató személye a legfontosabb kérdés, hanem annak vállalásai, konkrét tevékenysége és eredményei. Elvárjuk, hogy a közmédia új igazgatója a magyar nyelvű műsorokat is kezelje kiemelt feladatként. Bízunk benne, hogy bárki kerül is az elkövetkező időszakban az RTVS élére, javulás áll be a magyar adás és a nemzetiségi műsorok szakmai színvonala, személyi összetétele és nem utolsó sorban anyagi helyzete terén.

Az MKP szakértői, a kormánykoalíció és az ellenzék tagjaihoz hasonlóan, nyitottak az ezzel kapcsolatos tárgyalásokra az RTVS új vezetésével.

Magyar Közösség Pártja