Csáky Pál, az MKP EP-képviselője az Európa Tanács legfontosabb kisebbségvédelmi dokumentumát, a Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Európai Chartáját köszöntötte ma Strasbourgban, az Európai Parlament ülésén.

„Az utóbbi időben sokat beszélünk arról, hogy a demokratikus elveket be kell tartani az Európai Unióban. Ugyanakkor mintha lennének olyan területek, amelyeken hajlandóak lennénk tolerálni a tagállamok ellenszenvét. Ilyen az őshonos kisebbségek helyzete is.

Igen, arról az 50 millió EU-s polgárról beszélek, akik kisebbségi kötődésűeknek vallják magukat, s akik most az Európai Polgári Kezdeményezés lehetőségeit kihasználva, az Európai Unió Bíróságának támogatásával éppen 1 millió aláírás összegyűjtésébe kezdtek az ún. Minority Safepack elfogadtatása érdekében. Az EB-tól, név szerint Frans Timmermans úrtól azt kérjük, hogy az Európa Tanács legfontosabb kisebbségvédelmi dokumentumait kötelező érvénnyel emeljük be az EU belső jogrendjébe. Közülük is a legfontosabbat, az éppen 25. születésnapját ünneplő Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Európai Chartáját.

Az őshonos kisebbségek jogainak védelme ugyanis nem kielégítő például Szlovákiában sem, amelynek polgára vagyok. Hiányzik a pozitív hozzáállás, nem kielégítő a Charta alkalmazása, nem megfelelő a kisebbségek védelme. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az a tény, hogy itt, az EP-ben anyanyelvemen mondhattam el ezt a felszólalást, s országomban ugyanígy tehettem volna 30 évvel ezelőtt, a kommunista diktatúra éveiben. Ám ma, az EU-tagország Szlovákiában ilyenre nincs jogom, s ez bizony sajnálatos módon visszalépést jelent még a régebbi állapotokhoz képest is” - mondta felszólalásában az MKP EP-képviselője.

Forrás: Csáky Pál EP-kepviselői irodájának közleménye