Második alkalommal adta át a Femine Fortis – Erős Nők polgári társulás a Példakép-díjat. Az idén Tóth Erika és Szobi Kerekes Eszter munkásságát méltatták. A kitüntetést olyan felvidéki személyiségek kaphatják meg, akik nőként is bizonyítottak, sokat tettek a közéletért, és olyan feladatokat vállaltak fel, amelyek hiánypótlóak a felvidéki magyarság életében.

A szervezet felhívására több mint húsz személytől érkezett jelölés. Tizennégy nőt jelöltek, ez a bizonyíték arra, hogy a hölgyek tevékenységére odafigyelnek, hiszen voltak olyan személyiségek, akik több jelölést is kaptak. Bauer Edit, Gergely Papp Adrianna, Kiss Beáta, Németh Gabriella és Zupko Mária választották ki a jelöltekből azokat, akiket a legméltóbbnak találtak a díj elnyerésére. A kuratórium tagjai egyetértettek abban: nehéz dolguk volt, hiszen mindegyik hölgy érdemes lenne rá, hogy elnyerje a kitüntetést.

A díj átadója előtt Mihalovics Erika elénekelte a Palóc himnuszt, Mihály Réka pedig szavalatával tette meghittebbé az ünnepséget. Majd Zupko Mária, a Femine Fortis elnökségi tagja, a szervezők nevében köszöntötte a vendégeket, köztük Boros Zsókát, a Carissimi kuratóriumának tagját és Boros Miklóst, Magyarország volt pozsonyi nagykövetét, aki hamarosan Prágában tölti majd be ugyanezt a tisztséget.

Bauer Edit, a Femine Fortis elnöke megnyitójában elmondta: lassan hagyománnyá válik, hogy a Femine Fortis női példakép versenyt hirdet. Az lett volna a szerencsés – fogalmazott az elnök, ha több díjat oszthatnak ki, de maradt a szervezet az mellett, hogy egy Példakép-díjat és egy különdíjat adnak át.

A kuratóriumnak nehéz dolga volt, ami nagy öröm, hiszen ebben a rohanó világban jó tudni, hogy sok olyan nő van, akik sokkal többet tesznek, mint ami az elvárás. Gergely Papp Adrianna, az Erős Nők polgári társulás elnökségi tagja úgy véli, Fülek méltó helye a díjátadónak, majd röviden bemutatta a jelölteket. Mindannyian az mellett, hogy tisztes családanyák, a közéletben is tisztességesen helyt állnak – véli Gergely Papp Adrianna a jelöltekről. Majd bemutatta a jelölteket: Csémi Eleonórát, Horváth Juditot, Kiss Kósa Annamáriát, Klemen Teréziát, Mészáros Krisztinát, Bartalos Tóth Ivetát, Sárkány Mártát, Szabó Editet, Szabóné Jozefík Editet, Szobi Kerekes Esztert, Rácz Jolánt, Tóth Erikát, Ziman Magdolnát és Mikolai Juditot.

A díj a csapaté

Az idei Példakép-díjat Tóth Erika kapta. Bauer Edit méltatásában elmondta: Tóth Erika magyar–szlovák szakon végzett a Comenius Egyetem bölcsészkarán. 1984-től a Csehszlovák, később a Szlovák Rádió magyar adásának munkatársa volt. Volt hírszerkesztő, gyermek- és ifjúsági, anyanyelvi műsorokat, élő magazinműsorokat szerkesztett és vezetett. Pedagógus végzettségének köszönhetően ő készítette az oktatásról szóló műsorokat is.

2002-ben Tóth Erika többedmagával megalapította a Carissimi Nonprofit Alapot, mely azoknak a családoknak hivatott segíteni, amelyek fogyatékkal élő gyermeket nevelnek. A rádióban és a Carissimiben végzett munka jól kiegészítették egymást, hiszen sok riportalanynak tudott segíteni, ugyanakkor a Carissimihez fordulók problémái a műsorok révén nyilvánosságot kaptak. 2009 októbere óta nem dolgozik rádiós szerkesztőként, ugyanis a magyar adás számára sok téma és szerkesztő vált mellőzötté. 2010-től Carissimi címmel fogyatékossággal élőknek szóló, magyar nyelvű, kéthavonta megjelenő lapot szerkeszt, melynek ő a mindenese: szerkesztője, kiadója, az, aki a lapot élteti. Végzi a nem látványos aprómunkát, átélve az aggodalmat, lesz-e a következő évre, a következő számra is megfelelő forrás. Erika mindenütt ott van, ahol a fogyatékossággal élők, legyen az akár egy versfesztivál, vagy konferencia, vagy akár egy cirkuszi látogatás. A díj ismét jó helyre került.

A díjat Bauer Edit és Németh Gabriella adta át. Az oklevél mellé egy egyedi készítésű nyakéket kapott Tóth Erika, melynek készítője Benkoné Horkay Tünde iparművész. A díjazott köszönő beszédében, melyet a füleki Magyar Házban mondott el, arra utalt, ez az elismerés egy csapaté, a Carissimiben tevékenykedő embereké.

Honleányok, akik a közösségért dolgoznak

A kuratórium döntése értelmében az idei évben is kiosztották a különdíjat, amelyet Szobi Kerekes Eszter kapott meg. A különdíjast Neszméri Tünde, újságíró méltatta. Szobi Kerekes Esztert manapság a legtöbben a búcsi Felvidéki Népviseletes Babák Háza tulajdonosaként ismerik. De az 1970-es 80-as években a Jókai Napok szervezőjeként is ismert volt, amelyet férjével, Szobi Kálmánnal együtt szerveztek.

Eszter eredeti szakmáját tekintve óvónő, számos szakmai találkozón adta át tudását, elmondható róla, hogy számára az óvodapedagógia nem csupán szakma, hanem hivatás volt. Ezért kezdeményezte a népviseletekbe öltöztetett babák gyűjtését és közkinccsé tételét, hogy így örökítsék meg az ősök népviseletét. A népviseleteket a gyermekektől az idősebb generációig megismerhetjük, a babáknak köszönhetően.

Öccsével létrehoztak egy családi panziót is, az EMESE házat. Szobi Kerekes Eszter mindig talál új feladatokat, konferenciákat szervez, és évente megrendezi az Emese udvarházi napokat a családi panzióban.

2015-ben egy új feladatot vállalt: csatlakozott a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének (KCSSZ) a szerveződéséhez, a Családlánchoz is. Elmondhatjuk, nélküle nemcsak Búcs és a Komáromi járás lenne szegényebb, hanem az egész Felvidék, a magyarság, sőt Európa.

Szobi Eszter is egy egyedi készítésű nyakéket kapott, szintén Benkoné Horkay Tünde iparművész munkáját, a díjat a méltató és Németh Gabriella adták át. A különdíjas köszönetet mondott, hogy gondoltak rá, illetve rájuk, hiszen a babamúzeum egy összefogás eredménye, nemcsak az ő munkája. Ez egy olyan összmunka eredménye, amelyet nagyon sok erős nőnek köszönhet. Saját magukat honleányoknak szokták nevezni – mondta el Szobi Kerekes Eszter, majd hozzátette: mindegyikük a közösségért dolgozik.

A díjak átadója után Csúsz Péter, Besztercebánya megyei képviselője szólt, aki elmondta: átérezte a kuratórium munkáját, hiszen nagyon nehéz egy ilyen komoly döntést meghozni, és az ember szíve fáj, mikor rájön, hogy nem lehet mindenkinek kitüntetést adni, pedig megérdemelnék.

A beszédek után Mihalovics Zsófia egy népdalt adott elő, Mihály Ákos pedig szavalatával köszöntötte az erős nőket.

Németh Gabriella, a Femine Fortis elnökségi tagja záróbeszédében arról szólt: a Femine Fortis azért alakult meg, hogy felhívják a figyelmet arra, a nők nélkül a társadalom nem tudna működni, ennek ellenére a közéletben még mindig kevesebb nő dolgozik, mint azt az arányunk meghatározná. Németh Gabriella köszönetet mondott Benkoné Horkay Tünde iparművésznek a díjak elkészítéséért, majd Zupko Mária háziasszonynak, hogy megszervezte a bensőséges díjátadót.

Forrás: Felvidék.ma, fotó: Neszméri Tünde