A muzslai alapiskola fennállásának századik évfordulóját ünnepli idén. 1916-ban egy impozáns iskolát építettek a falu központjában, s azóta ez az otthona a helyi és a környékbeli diákoknak. Az iskola tetején ott magasodik a magyar korona, s homlokzatán még ma is az egykori felirat áll „Községi Elemi Népiskola.“ Az intézmény a kétezres évek elején vette fel Endrődy János kántortanító nevét. Jelenleg mintegy 150 tanuló látogatja az intézményt Muzsláról és a közeli falvakból, a bejáró gyerekek utaztatására két iskolabuszt üzemeltet a község.

A jeles évforduló alkalmából megrendezett ünnepségen az iskola fenntartója nevében a község polgármestere, Farkas Iván – aki egyben az MKP alelnöke is – köszöntötte a vendégeket, köztük Potápi Árpád Jánost, nemzetpolitikáért felelős államtitkárt, Szigeti Lászlót, az MKP Országos Elnökségének tagját és Bolya Szabolcs járási elnököt.

Farkas Iván ünnepi beszédében örömét fejezte ki, hogy az iskola vezetése és a helyi önkormányzat szoros kapcsolatot ápol, és a község minden támogatást megad az iskolának annak érdekében, hogy az intézmény falai között minőségi oktatás folyhasson.

Zalaba Zsófia, az iskola igazgatója beszédében felelevenítette az elmúlt száz évet, s egy emléklappal köszönte meg az egykori és a jelenlegi pedagógusok munkáját. Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár ünnepi beszédében hangsúlyozta: a magyarság megmaradása akkor lesz biztosítva, ha mindannyian úgy teszünk, ahogy a muzslaiak száz esztendőn keresztül; átadjuk anyanyelvünket, magyar identitásunkat.

A nagyszabású ünnepség a kultúrházban folytatódott, ahol az iskola jelenlegi tanulói és a volt diákok is színpadra léptek. A műsor zárásaként a tanulók és a pedagógusok közös előadásában hangzott fel az Örökségünk című dal, melynek refrénje az iskola szellemiségébe is jól illeszkedik: „Megtanulom, megőrzöm, tanítom, tovább adom, a szüleim nyelvét a gyerekeim hangján elkopni nem hagyom...“ (mkp_éú)

Fotók: Muzsla Község Facebook oldala

Címkék: Muzsla,