Rendkívül fontosak a személyes találkozók.

Menyhárt József, a Magyar Közösség Pártja elnöke első hivatalos körútját az Ung-vidéken tartotta. Nagykaposon június 27-én fórumon vett részt, másnap pedig ellátogatott a régió több településére, ahol polgármesterekkel, iskolaigazgatókkal egyeztetett. Az újonnan megválasztott pártelnök találkozott a régió ifjúsági vezetőivel is.

Menyhárt Józsefet Mihók Gábor, az MKP Nagymihályi járási elnöke hívta meg a keleti régióba. Elkísérte őt Bacsó László, Nyárasd község polgármestere. Mihók a Felvidék.mának a látogatás kapcsán elmondta, jelzésértékűnek tartja, hogy Menyhárt József első hivatalos útja Nagykaposra, illetve az Ung-vidék településeire vezetett. „A találkozókon, amelyek elsősorban önkormányzatok, oktatási intézmények és egyházak vezetőivel valósultak meg, az MKP elnöke hangsúlyozta, hogy a jövőben is kiemelten tekint a keleti régióra, és lehetőségeihez mérten megpróbálja maximálisan segíteni az itt élő magyar közösséget” - tájékoztatott Mihók, aki fontosnak tartja a pártelnök azon szándékát, hogy a látogatásokat rendszeressé szeretné tenni a keleti térséggel való minél erősebb kapcsolat érdekében.

A pártelnöki út első állomása a nagykaposi Magyar Közösségi Ház volt, ahol Menyhárt a Via Nova szervezésében Ung-vidéki és bodrogközi fiatalokkal értekezett. Varga Tibor, a Via Nova elnökhelyettese, a találkozó szervezője elmondta, örömmel fogadták a pártelnököt és tartalmas, hasznos beszélgetést folytattak. „Nem könnyű ifjúsági közösséget szervezni egy olyan régióban, ahonnan a felsőfokú oktatási intézmények, illetve a munkahelyek hiánya miatt tömegesen vándorolnak el a fiatalok. Pont azok hagyják el a szülőföldjüket, akikre a legnagyobb szükség lenne itthon. Mi azért dolgozunk, hogy élhetőbb legyen ez a régió, és hogy ne kelljen elmenni, illetve érdemes legyen visszatérni ide. Ebben a munkában Menyhárt József támogatásáról biztosított bennünket, ami nagyon sokat jelent számunkra” - mondta a Felvidék.mának Varga Tibor.

Az ifjúsági találkozó után a közösségi házban fórum következett az MKP elnökével, a Nagykaposon és környékén élő MKP-tagok és szimpatizánsok, civil szervezeti és egyházi vezetők, pedagógusok, önkormányzati képviselők, polgármesterek részvételével. Menyhárt József bemutatkozó beszédét követően számos kérdés érkezett a közönség soraiból. A párt megújulását illető felvetésekre a pártelnök elmondta, hogy az MKP átgondolt tervezés után építkezni kíván. Hangsúlyozta, hogy a párt a választások óta eltelt időszakban teljes tisztújítási folyamaton esett át. „Nemcsak új elnököt, hanem új elnökséget, országos tanácsot is választottunk nemrég. Az öt szakmai alelnököt illetően három esetében történt változás” - fogalmazott, majd a közvélemény-kutatási eredményekre utalva hozzátette: „Meggyőződésem, hogy a választások óta nem az MKP az, amely elvesztette választói, szimpatizánsai többségét Szlovákiában. Erre a szerepre többen is pályáznak: elsősorban a kormánypártok közül.”

A találkozón szó esett a márciusi választási eredményekről, illetve a közelgő megyei választásokról is. Menyhárt kijelentette: „Noha nem a parlament az egyetlen lehetőség az érdekképviseletre, a cél természetesen az, hogy parlamenti párt legyünk, de amíg nem vagyunk bent a parlamentben, a helyi, megyei és európai parlamenti képviseletünkön keresztül továbbra is aktívan beleszólunk a politikába.” Az elkövetkező választások kapcsán Menyhárt József meglátása szerint már most el kell gondolkodni azon, kik az építhető jelöltek. „Hiteles, széles körben elfogadott emberekre van szükség"- jelentette ki az MKP elnöke, aki azt is hozzátette, nem szabad elfeledkezni az utánpótlás neveléséről sem.

Az MKP elnöke a Felvidék.mának elmondta, nagyon pozitívan értékeli a keleti térségben tett látogatást. "A problémákat, az igényeket megismerni leginkább személyes találkozók során lehet, ezért is tartom fontosnak, hogy minden régióba eljussak és folyamatosan fenntartsam a kapcsolatot" - közölte a pártelnök, aki szerint nagyobb hangsúlyt kell fektetni a kistérségek szerepére és fokozottan segíteni kell a leszakadó régiókat. Mint megtudtuk, Menyhárt a közeljövőben folytatja felvidéki látogatásait, és rendszeressé akarja tenni keleti útjait is. Többek között egy újabb Ung-vidéki találkozót és egy bodrogközi körutat is tervez.

Menyhárt József Ung-vidéki útja során a régió több településére is ellátogatott, hogy polgármesterekkel és az oktatási intézmények vezetőivel találkozhasson. Megtekintette továbbá a Nagyszelmenc és Kisszelmenc között meghúzott államhatárt, ami a falu egyik utcáját szeli ketté. A nagyszelmenci Dobó István alapiskola meglátogatása után tiszteletét tette Dobó István szülőfalujában, Dobóruszkán is, az egri hős sírjánál. Egy mátyócvajkóci találkozót követően a régió legnagyobb magyar iskoláját, az Erdélyi Jánosról elnevezett oktatási intézményt kereste fel Nagykaposon. Bés község után az MKP Nagymihályi járási irodájában fejezte be körútját. Menyhárt József keleti útjának utolsó megállója a bodrogközi Kisgéres volt, ahol az MKP Tőketerebesi járási elnöksége ülésén vett részt.

Az MKP elnöke rendkívül pozitívan értékeli a keleti térségben tett látogatást. "A problémákat, az igényeket megismerni leginkább személyes találkozók során lehet, ezért is tartom fontosnak, hogy minden régióba eljussak, és folyamatosan fenntartsam a kapcsolatot" - közölte a pártelnök, aki szerint nagyobb hangsúlyt kell fektetni a kistérségek szerepére és fokozottan segíteni kell a leszakadó régiókat. Mint megtudtuk, Menyhárt a közeljövőben folytatja felvidéki látogatásait, és rendszeressé akarja tenni a keleti útjait is. Többek között egy újabb Ung-vidéki találkozót és egy bodrogközi körutat is tervez.

Forrás: Felvidék.ma, képek: MKP