Vétkesek közt cinkos, aki néma.

A Magyar Közösség Pártja Országos Elnöksége alakuló ülésén megtárgyalta a párt tisztújító kongresszusa óta eltelt időszakot.

A tisztújítási folyamat lezárulta után a párt testületei megújult összetételben megkezdték tevékenységüket.

Néhány nappal a soros EU elnökség megkezdése előtt Szlovákia belpolitikai válságot él át. Az MKP szerint a jelenlegi belügyminiszter a személyéhez köthető korrupciós, jogtalan adó-visszatérítési és egyéb vádak alól a mai napig nem tisztázta magát. Robert Kaliňák sorozatosan önellentmondásokba keveredik, amelyek nem csak személyét, de rajta keresztül a belügyminisztériumot és így a kormányt is hitelteleníti. Miniszterként nevéhez fűződik Malina Hedvig meghurcolása és elüldözése, a DAC- szurkolók megveretése és több máig kivizsgálatlan ügy. Mindezért helyzete tarthatatlanná vált. A választóknak joguk van megismerni az igazságot, így az MKP elvárja a kormánykoalíciótól, hogy mentse fel tisztségéből és tegye lehetővé a vizsgálati szerveknek a politikai ráhatás nélküli munkát. A koalíciós képviselők nem fedezhetnek köztörvényes bűnöket.

Az Országos Elnökség tanácskozásán egyik kiemelt témája volt a közszolgálati elektronikus média témája. A közszolgálati televízió műsoridejében a nemzetiségi, esetünkben a magyar nyelvű programok aránya messze elmarad a magyar nemzeti közösség társadalmi számarányától. Az MKP ezért kezdeményezni fogja a Műsorszolgáltatási és Műsorszórási Tanács, valamint a közszolgálati média intézményei felé az arányos műsorsugárzás biztosítását, és törvénymódosítást dolgoz ki ennek érdekében.

A Magyar Közösség Pártja reményét fejezi ki, hogy a csütörtöki népszavazáson Nagy-Britannia polgárainak többsége az európai uniós tagság mellett voksol. Szlovákia polgáraiként közös érdekünk az erős Európa.

Rimaszombat, 2016. június 21.

---

(Fotó: H.R., Felvidék.ma)